SJEVERODONJECK PAO: Ruske snage navodno ušle i u Lisičansk, kontrolišu veći dio Donbasa

Ruske snage sada kontrolišu Sjeverodonjeck na istoku Ukrajine, rekao je ukrajinski gradonačelnik, dok LNR tvrdi da su ušli i u Lisičansk.

“Rusi su u potpunosti zauzeli Sjeverodonjeck, naša vojska se povukla na spremnije položaje“, rekao je Oleksandar Strjuk za ukrajinsku TV.

Nedelje teškog ruskog granatiranja svele su grad uglavnom na ruševine, piše BBC. Mnogi civili su se sklonili u ogromnoj hemijskoj fabrici Azot, ali Stjuk rekao da je jedini izlaz sada preko teritorije koju drže Rusija.

Proruski pobunjenici u savezu sa ruskom vojskom kažu da su se prebacili u dijelove Lisičanska, grada okrenutog prema Sjeverodonjecku preko rijeke Siverski Donjec. Ali ukrajinski zvaničnici to nisu potvrdili.

Zauzimanje grada znači da Rusija sada kontroliše skoro cijelu oblast Luganska i veći dio susjednog Donjecka – dva regiona koja čine industrijski Donbas.

Izbor blizak Narodnoj miliciji LNR rekao je za Tass da su ruske i snage LNR ušle u Lisičansk, a borba se trenutno vodi unutar grada.

“Napredovanje na Lisičansk se nastavlja. Borbe su već u toku unutar naselja. Prerano je reći koliki je dio grada već pod našom kontrolom, ali je napredovanje zajedničkih snaga unutar grada prilično aktivno“, rekao je izvor.

Oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko takođe je rekao da je “nekoliko gradskih preduzeća pod kontrolom“.

Ranije je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kisiljev rekao za TASS da ukrajinske snage pokušavaju da pobjegnu iz Lisičanska u malim grupama, ali su ti pokušaji osujećeni. Prema riječima Kisiljova, oko 4.500 ukrajinskih vojnika opkoljeno je u gradu.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je u petak da su ruske snage pod komandom general-pukovnika Aleksandra Lapina blokirale Lisičansk sa juga.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com