SZO SAZVALA HITAN SASTANAK: Novi sojevi koronavirusa se šire svijetom

Odbor za hitna pitanja Sjvetske zdravstvene organizacije sastaje se danas, dvije nedelje prije redovnog, kako bi razmatrao pitanje novih sojeva koronavirusa.

Odbor se obično sastaje svaka tri mjeseca ali ovog puta generalni direktor organizacije sazvao je članove dvije nedelje ranije da razmatraju teme koje zahtijevaju hitnu raspravu.

“Radi se o novim sojevima virusa, upotrebe potvrda o vakcinaciji i testovima za međunarodne putnike”, navodi se u saopštenju SZO objavljenom sinoć u Ženevi, prenosi Beta.

Komitet stručnjaka kome predsjedava Francuz Didije Husen, će se sastati danas a preporuke organizacije zemljama članicama će biti objavljene posle sastanka, navedeno je u saopštenju.

Taj odbor je na svom drugom sastanku 30. januara 2020. dao savjet generalnom direktoru Tedrosu Adhanomu Gebrejezusu da proglasi hitnu zdravstvenu situaciju međunarodnog značaja, najviši nivo uzbune kada su epidemije u pitanju, što je on i uradio.

Britanski i južnoafrički sojevi korona virusa, posebno zarazni, proširili su se u više desetina zemalja zahvaćenih novim talasom zaraza koji ni zaključavanja, policijski čas i kampanje vakcinacija ne uspevaju da zaustave.

Prema SZO novi soj virusa prvo zabilježen u Britaniji pronađen je do sada u 50 zemalja i teritorija a soj iz Južne Afrike u 20 zemalja , ali organizacija smatra da je ta procjena vjerovatno manja od stvarne.

Ti sojevi mogu se identifkovaiti samo sekvencom njihovog genetskog koda, što je analiza koja nije svuda moguća. ;

Treća mutacija, poreklom iz brazilskog Amazona i koju je u nedelju otkrio Japan, trenutno se analizira i mogla bi da utiče na imuni odgovor, navela je SZO u svom nedeljnom izvještaju nazivajući ga “zabrinjavajućim sojem”.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button