ZELENSKI OTKRIO: Ovo su gubici ukrajinske vojske - Volim Podgoricu

ZELENSKI OTKRIO: Ovo su gubici ukrajinske vojske

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da njegove snage trpe najmanje 50 žrtava dnevno tokom vojnog sukoba sa Rusijom. On je, međutim, tvrdio da ruska strana gubi nekoliko puta više.

U razgovoru za francuske novinske kuće u okviru programa „Suoči se sa Zelenskim“, ukrajinski lider je rekao da Kijev ima procjene dnevnih žrtava koje ukrajinska vojska ima u toku sukoba sa Moskvom, ali je primjetio da ti brojevi nisu sasvim tačni.

„To je oko 50 ljudi dnevno. Ali ovo nisu tačni brojevi, jer ne znamo koliko vojnika ili civila je ostalo na teritorijama [pod kontrolom Rusije]“, rekao je Zelenski. Zatim je tvrdio da je bilo „pet puta manje“ ukrajinskih vojnih žrtava nego ruskih.

On je dalje precizirao da je stav ukrajinske vojske bio da ne imenuje tačan broj poginulih ili ranjenih ukrajinskih vojnika, napominjući da „moramo biti oprezni sa brojkama, jer je riječ o ljudskim životima“.

Izjava Zelenskog dolazi nakon što je rusko Ministarstvo odbrane u srijedu saopštilo da su ruske snage izgubile skoro 6.000 vojnika otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

Ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdi, međutim, da su gubici na ukrajinskoj strani deset puta veći, sa oko 61.000 mrtvih vojnika i preko 49.000 ranjenih.

„U početku su Oružane snage Ukrajine imale između 201.000 i 202.000 ljudi, a od tada su pretrpele gubitke od oko 100.000“, rekao je ministar.

Šojgu je dodao da su ruske snage i milicije Donjecke i Luganske Narodne Republike takođe navodno eliminisale preko 2.000 „plaćenika“ koji se bore za Kijev, ostavljajući nešto više od 1.000 stranaca i dalje u redovima ukrajinske vojske.

(RT)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com