SZO poziva Kinu da omogući potpuni pristup kako bi se utvrdilo porijeklo korona virusa - Volim Podgoricu

SZO poziva Kinu da omogući potpuni pristup kako bi se utvrdilo porijeklo korona virusa

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) dr. Tedros Adhanom Gebrejesus potvrdio je da je organizacija spremna poslati novi tim istražitelja u Kinu kako bi ispitali porijeklo korona virusa. Pozvao je Peking da bude transparentan u razmjeni podataka, istraga i rezultata.

Direktor SZO-a izjavio je u intervjuu za novine Financial Times objavljenom u nedjelju: “Vršimo pritisak na Kinu da nam omogući potpuni pristup”. Tražio je od država da pokrenu ovo pitanje tokom svojih bilateralnih sastanaka s Pekingom kako bi ga pozvali da sarađuje.

Istakao je da je organizacija ranije pisala Kini tražeći od nje da dostavi informacije o porijeklu virusa, pojasnivši da je SZO spreman poslati drugi tim koji će istražiti ovaj slučaj pitanje ako se Peking s tim složi.

Prva istraga

Vrijedi napomenuti da je tim stručnjaka na čelu sa SZO-om i u pratnji kineskih naučnika provodio istragu u Kini početkom 2021. godine. U zajedničkom izvještaju dvije strane sugerišu da je virus prenijela životinja posrednik sa šišmiša na ljude, što se možda desilo na tržnici.

Otkako je sprovedena ranija istraga, tim SZO-a se više nije mogao vratiti u Kinu, iako su ponavljani zahtjevi da se to dopusti.

Nove mutacije virusa

Komentari direktora SZO-a dolaze u vrijeme kada se zdravstvene vlasti i farmaceutske kompanije širom svijeta utrkuju oko ažuriranja vakcina za borbu protiv novih varijanti korona virusa.

Gebrejesus je dugo vršio pritisak na Kinu da podijeli informacije koje ima o porijeklu korona virusa, rekavši da sve pretpostavke ostaju na snazi ​​dok Peking ne poduzme ovaj korak.

Virus se prvi put pojavio u kineskom gradu Vuhanu u decembru 2019. godine, a zatim se proširio po cijelom svijetu, uzrokujući smrt gotovo devet miliona ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com