TAI ČI I ČI GONG U PODGORICI: Drevne kineske vještine za zdravlje i harmoniju (FOTO/VIDEO) - Volim Podgoricu

TAI ČI I ČI GONG U PODGORICI: Drevne kineske vještine za zdravlje i harmoniju (FOTO/VIDEO)

Tai Chi, je vjekovima stara kineska borilačka vještina koja kombinuje povezane, spore pokrete s dubokim disanjem i mentalnom koncentracijom

Dobro je poznato da su Kinezi kao narod strpljivi, pomirljivi, ljubazni, da su u starijim godinama veoma vitalni i dugovječni. Jedan od razloga je što tokom života praktikuju tradicionalne istočnjačke vještine, kojima jačaju tijelo i umiruju duh, dovodeći se tako u životni balans.

Upravo je taj balans, čini se, svima nama potrebniji danas nego ikada. Tempo života, žurba, stresovi, brza i nezdrava hrana… sve to utiče na naše fizičko zdravlje, ali i psihu.

U Podgorici već 12 godina postoji klub koji praktikuje drevne kineske vještine Tai Či i Či Gong. Ove istočnjačke discipline imaju za cilj da se očvrsne tijelo, unaprijedi zdravlje i poboljša protok energije kroz meridijane tijela.  Kod Kineza je to jednostavno praksa za postizanje balansa, osvajanja lične moći i samokontrole.

Kada se u našoj kulturi, koja je umnogome različita od istočnjačke, predstavljaju benefiti ovih vještina, naglašava se da štite um i tijelo od bolesti, mogu pomoći da se otkloni neki problem, donose dugovječnost, radost i sreću, a što je dokazano kroz vjekovnu praksu.

Crnogorski Yang Zhao Taiji klub i ovog septembra najavljuje upis novih članova, a iz ovog kluba pojašnjavaju šta je to, tačno, Tai Či, i na koji način on doprinosi psihofizičkom zdrvlju.

Taiji Quan (Tai Či): Ples ravnoteže

Taiji Quan, često nazivan Tai Chi, je vjekovima stara kineska borilačka vještina koja kombinuje povezane, spore pokrete s dubokim disanjem i mentalnom koncentracijom. Potekla iz drevne Kine, Taiji Quan se praktikuje kao forma samoodbrane i metoda za razvijanje fizičkog i mentalnog blagostanja. U praksi to su graciozni pokreti koji se „prelivaju“ jedan u drugi, a izvode se opušteno i s osjećajem unutrašnjeg mira.

Qigong (Či Gong): Umjetnost životne energije

Qigong, izgovara se kao „či-gong“, je još jedna drevna kineska praksa koja se fokusira na rast i balansiranje životne energije ili qija (izgovara se kao „či“) u tijelu. Obuhvata kombinaciju koordiniranih pokreta tijela, kontrole disanja i tehnika meditacije. Qigong obuhvata širok spektar vježbi, od blagih i meditativnih do dinamičnih i fizički zahtjevnih formi. Osnovni cilj Qigonga je poboljšanje protoka čija kroz energetske puteve tijela, promovišući ukupno zdravlje i blagostanje.

Zdravstvene koristi Tai Čija i Či Gonga

Taiji Quan i Qigong imaju brojne fizičke, mentalne i emocionalne koristi za zdravlje:

1. Poboljšanje ravnoteže i fleksibilnosti

Spori, nježni, koncentrisani pokreti Taiji Quana i kontrolisane poze Qigonga doprinose poboljšanoj ravnoteži, koordinaciji i fleksibilnosti. Praktikovanjem se smanjuje rizik od padova, posebno kod starijih osoba.

2. Smanjenje stresa

Taiji Quan i Qigong naglašavaju opuštanje i svjesnost. Bavljenje ovim praksama smanjuju stres i anksioznost, jer blagi pokreti i fokusirano disanje aktiviraju odgovor tijela na opuštanje.

3. Zdravlje kardiovaskularnog sistema

Blaga aerobna priroda Taiji Quana i naglasak na dubokom disanju u objema praksama mogu poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema ubrzavanjem cirkulacije, snižavanjem krvnog pritiska i povećanjem kapaciteta pluća.

4. Snaga i izdržljivost mišića

Iako Taiji Quan može izgledati blago, da bi se održavale poze i izvodili pokreti, aktiviraju se mišići cijelog tijela. Vežbe Qigonga takođe angažuju i jačaju različite grupe mišića, poboljšavajući ukupnu mišićnu izdržljivost.

5. Umanjenje bola

Praktičari Taiji Quana i Qigonga često prijavljuju smanjenje boli i poboljšanu pokretljivost zglobova. Ove prakse mogu biti posebno korisne za osobe s hroničnim stanjima poput artritisa ili bolova u leđima.

6. Mentalna jasnoća i fokus

Meditativni aspekti kako Taiji Quana tako i Qigonga promovišu mentalnu jasnoću, koncentraciju i poboljšanu kognitivnu funkciju. Redovna praksa se vjeruje da poboljšava pamćenje i kognitivnu fleksibilnost.

7. Jačanje imunog sistema

Neka istraživanja ukazuju na to da duboko disanje i tehnike opuštanja koje se koriste u Taiji Quanu i Qigongu mogu pozitivno uticati na imuni sistem, potencijalno jačajući odbrambene mehanizme tijela.

8. Emocionalno blagostanje

Kombinacijom pokreta, disanja i meditacije, Taiji Quan i Qigong mogu pomoći u regulisanju emocija, smanjenju depresije i jačanju unutrašnjeg mira i emocionalne ravnoteže.

Dakle, Taiji Quan i Qigong su dio tradicionalne kineske prakse koje traju vjekovima zbog svojih znatne koristi za fizičko zdravlje, mentalno blagostanje i duhovni razvoj. Njihov naglasak na pažljivom kretanju, dubokom disanju i usklađivanju tjelesne energije čini ih vrijednim alatima za osobe koje traže holistički pristup zdravlju i miru.

Ukoliko ste zainteresovani za neki od kurseva koji počinju u septembru, možete ih kontaktirati putem naše Facebook stranice Tai Chi Crna Gora ili pozvati na 067 283 410.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com