Tri godine od smrti mitropolita Amfilohija - Volim Podgoricu

Tri godine od smrti mitropolita Amfilohija

Pomen mitropolitu Amfilohiju povodom treće godišnjice od smrti odražan je danas u Sabornom Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Mitropolit Joanikije služio je liturgiju, a nakon toga održan je pomen u kripti hrama.

Prije tri godine, na današnji dan, 30. oktobra 2020. godine, uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog, u 8:20 časova, u Kliničkom centru Crne Gore, poslije primanja svete tajne pričešća, preminuo je arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh Svetoga trona pećkoga  Amfilohije (Radović).

Sahranjen je 1. novembra u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Po njegovoj želji u grobnicu je nasuta zemlja iz rodne Morače, a kovčeg posut zemljom sa Kosova i Metohije – Gazimestana i Prizrena – i iz Jasenovca.

Od petka 30. oktobra, kada su njegovi zemni ostaci sa puno emocija ispraćeni od strane medicinskih radnika iz Kliničkog centra Crne Gore, do nedjelje 1. novembra, desetine hiljada vjernih se opraštalo u molitvenom hodu od svog duhovnog oca, koji je trideset godina bio na tronu Svetog Petra Cetinjskog.  Vjernici su pomiješanih osjećanja – tuge zbog fizičkoga odlaska i radosti zbog novog molitvenika i zastupnika pred prestolom Svevišnjega – prilazili u molitvenoj tišini odru blaženopočivšeg Mitropolita u Cetinjskom manastiru i u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, uzimajući poslednji blagoslov i uznoseći molitve za svog voljenog vladiku.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com