Trideset polaznika obuke “Žene u sektoru odbrane”

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Mitja Močnik i potpukovnik Saša Jovanović, načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju u Ministarstvu odbrane Crne Gore otvorili su danas četvorodnevnu obuku o rodnim pitanjima na temu “Žene u sektoru odbrane”, sopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Obuku vode predavači iz Slovenije i Crne Gore za oko 30 polaznika, predstavnika ekspertskog i rukovodećeg kadra Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore i Generalštaba.

“Močnik je podsjetio na bezrezervnu podršku Slovenije Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u NATO alijansu i podvukao da je Slovenija u ulozi kontakt ambasade za NATO doprinijela u sprovođenju reformi u procesu crnogorskih NATO integracija, uključujući i doprinos razumijevanju rodne ravnopravnosti”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

On se osvrnuo i na slovenačko iskustvo u procesu pridobijanja javnog mnjenja za članstvo u NATO.

“Danas smo dio sistema šire kolektivne odbrane. Mislim da je potpuno jasno da savremene transnacionalne prijetnje nijesu pitanje nacionalne bezbjednosti samo jedne države, nego se sa njima moramo suočavati regionalno, na nivou NATO saveza, ali i EU i Ujedinjenih nacija“, kazao je slovenački ambasador i dodao da je riječ o najoptimalnijem osiguranju regionalne bezbjednosti.

Potpukovnik Saša Jovanović je istakao da obuku o ženama u sektoru odbrane Ministarstvo vidi kao doprinos globalnom angažmanu na podršci implementacije Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN-a “Žene, mir i bezbjednost”.

“Na taj način, potvrđujemo ulogu žena u postizanju i očuvanju mira, kao i potrebu da učestvuju u političkom odlučivanju prilikom rješavanja nastalih konflikata na svim nivoima. Prepoznajući važnost ovog pitanja Ministarstvo odbrane Crne Gore je definisalo niz zadataka i partnerski cilj pod nazivom Rodne perspektive, u okviru kojeg je definisalo i niz zadataka i aktivnosti koje se sprovode na svim nivoima u sektoru odbrane“, kazao je potpukovnik Jovanović.

Iz Slovenije je došlo ili će doći tokom trajanja obuke više predavača iz Ministarstva odbrane i Vojske Slovenije, ali i iz akademskog miljea. Među njima i dr Uroš Svete, načelnik Odjeljenja odbrambenih studija na Fakultetu društvenih nauka u Ljubljani, Breda Bunič iz kabineta ministra odbrane Slovenije i Ivana Boštjančić Pulko, vođa projekta ispred CEP-a.

Među predavačima je i poručnik Sanja Pejović, koordinatorka za ravnopravnost polova u Vojsci Crne Gore, dr Damir Črnčec, savjetnik za NATO u Ministarstvu odbrane Crne Gore, kao i dr Olivera Injac, docent na Fakultetu humanističkih studija na Univerzitetu Donja Gorica.

U petak, na kraju obuke, admiral Dragan Samardžić, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore i dr Damir Črnčec, savjetnik za NATO u Ministarstvu odbrane Crne Gore uručiće sertifikate o završenoj obuci.

Obuku organizuju ministarstva odbrane Crne Gore i Slovenije,  u saradnji i finansijsku podršku slovenačke vladine organizacije Centar za evropsku perspektivu CEP.

(cdm.me)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button