Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv Dodika - Volim Podgoricu

Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv Dodika

Tužilaštvo BiH je donijelo odluku o nesprovođenju istrage u predmetu “Ikona”, u vezi sa pozlaćenom ikonom iz Luganska, koju je bivši član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu 2020. godine.

Iz Tužilaštva BiH su, po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć, od Generalnog tužilaštva Ukrajine dobili odgovor u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da su istražitelji zatvorili postupak, prenosi N1 Sarajevo.

“Nijesu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine i da je nacionalna vrijednost“, navodi se u odgovoru Tužilaštvu BiH koje je zbog toga donijelo naredbu o neprovođenju istrage, piše Detektor.

Polovinom decembra 2020. godine Milorad Dodik, tada član Predsjedništva BiH, poklonio je Sergeju Lavrovu, ministru spoljnih poslova Rusije, pozlaćenu ikonu staru 300 godina kao znak “srpsko-ruskog“ prijateljstva.

Iz Ambasade Ukrajine su potom zatražili sastanak s ministricom spoljnih poslova Biserom Turković i glavnom tužiteljkom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić. Iz Ukrajinske ambasade su tražili da ikona bude vraćena u ovu zemlju, jer pečat na poleđini ikone nedvosmileno dokazuje da se radi o ikoni koja je ukrajinska kulturna baština, i koja je nestala iz te zemlje te pripada isključivo Ukrajini. Lavrov je nakon toga vratio Ikonu.

Iz Tužilaštva BiH su u januaru 2021. formirali predmet i saslušali nekoliko svjedoka, među kojima je i ambasador BiH u Rusiji.

Nedavno je u drugom predmetu pred Sudom BiH potvrđena optužnica protiv Dodika i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a zbog “neizvršavanja odluka visokog predstavnika”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com