U neke stvari neopravdano vjerujemo: Da li i vi imate ove predrasude?

Koliko puta vam se desilo da čvrsto vjerujete u nešto za šta se na kraju ispostavi kao netačno ili pogrešno?

Široka rasprostranjenost uvjerenja, neadekvatno interpretirana informacija, nekritičko mišljenje, ali i nepostojanje ili nedostatak naučnih dokaza – sve to mogu biti uzroci za formiranje predrasuda u koje bespogovorno verujemo.

Čokolada uzrokuje pojavu akni

Vjerujemo da bi svako od nas bio milioner da je svaki put kada je čuo ovu tvrdnju dobio makar jedan dinar. Međutim, iako vrlo rasprostranjeno, ovo vjerovanje je – netačno.

Naučnici se već decenijama bave ovim pitanjem, ali na sreću ljubitelja čokolade, dosad nisu uspjeli da dokažu uzročno-posljedičnu vezu između omiljenog slatkiša i pojave akni na licu i tijelu. Oni dodaju da je razlog što vjerujemo u ovaj mit naoko logičan – dokazano je da hrana koja obiluje šećerom i mastima povećava proizvodnju sebuma, odnosno masnoća u koži koje sadrže lojne žlijezde, što može dovesti do upalnih procesa u organizmu. Međutim, takvi dokazi kada je riječ konkretno o čokoladi – ne postoje. Isto tako, navode da mliječni proizvodi i šećer, a ne ova poslastica, mogu biti okidači za nastanak hormonalnih promjena, pa samim tim i pojave bubuljica.

Zbog toga savjetuju da smanjimo unos šećera. Ipak, naročito posljednjih godina, na sav glas preporučuju konzumaciju crne čokolade, jer sadrži antioksidanse. Međutim, važno je da unos svedemo na razumnu mjeru – oko jedne štangle dnevno, jasni su u svom stavu.

Nikotin je najštetniji sastojak cigarete

Ovo je, bez sumnje, jedna od najrasprostranjenijih predrasuda ne samo na našem podneblju, već na globalnom nivou. Brojne ankete pokazale su da čak i znatan procenat ljekara pogrešno smatra da je nikotin najštetniji sastojak cigarete i da izaziva bolesti koje povezujemo sa pušenjem.

Brojna naučna istraživanja pokazala su da nam najviše šteti duvanski dim, bez obzira da li spadamo u aktivne ili pasivne pušače. Naučnici kažu da je nikotin štetan jer izaziva zavisnost, i to je zapravo njegov najveći grijeh. Ovu tezu potvrđuje i činjenica da je jedna od najprihvaćenijih terapija odvikavanja od pušenja ona koja se bazira na nikotinskim zamjenskim proizvodima, poput flastera i nikotinskih guma za žvakanje. Da nikotin nije otrovan u mjeri u kojoj većina misli, govori i podatak da je za trenutni fatalni ishod, kao posljedice trovanja nikotinom, potrebno da popušimo barem 400 cigareta u jednom danu!

Sa druge strane, eksperti upozoravaju da se u duvanskom dimu nalazi više od 6.000 štetnih i potencijalno štetnih materija koje se oslobađaju sagorijevanjem duvana. Upravo to je razlog zbog kog ljekari pacijentima koji ne žele da ostave cigarete sve češće preporučuju konzumaciju duvanskih alternativa koje zagrijavaju, a ne sagorijevaju duvan, podržavajući na taj način takozvani koncept “smanjenja štete“.

Čovjek koristi samo 10 odsto svog mozga

Ova predrasuda u koju vjeruje gotovo pola čovječanstva stara je bar jedan vijek i vezuje se za početke neuroloških istraživanja, kada su naučnici pokušavali da utvrde gdje se u mozgu nalaze centri za pojedine funkcije.

Iako danas, zahvaljujući nauci, možemo uraditi “mapiranje“ cjelokupne moždane mase i sa većom ili manjom preciznošću odrediti koji dio mozga je za šta zadužen, to nije bio slučaj na početku ovih istraživanja. Tada su ispitivanja rađena na samo oko 10 procenta zapremine mozga, što je dovelo do pogrešne interpretacije koja je do dan danas aktuelna – da čovjek koristi deseti dio svog moždanog potencijala. Nema sumnje da je tome u velikoj mjeri doprinijela i nada o tome šta bismo tek mogli kada bismo koristili i preostalih 90 odsto mozga.

Ipak, naučna istraživanja jasno pokazuju da je u svakom trenutku aktivan veći dio mozga, ukazujući da se zone aktivnosti smjenjuju. Istraživači su uz pomoć funkcionalne magnetne rezonance i drugih metoda zaključili da je mozak aktivan čak i kada se obavljaju najjednostavnije radnje, poput odmaranja ili spavanja.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com