U tri škole isplaćivane zarade za 25 nepostojećih radnika!

Komisije Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete utvrdile su da se na platnim spiskovima u tri osnovne i srednje škole u Podgorici i Pljevljima nalazi 25 bivših nastavnika i drugog osoblja, koji godinama nijesu u radnom odnosu u tim ustanovama.
U Srednjoj stručnoj školi u Pljevljima plate za čak 20 nepostojećih radnika

Prema informacijama Dana iz komisija, u izvještaju o provjeri broja zaposlenih i troškovima za njihova primanja piše da je prošle godine nezakonito primalo plate 20 osoba u Srednjoj stručnoj školi u Pljevljima, troje u OŠ „Mahmut Lekić”i dvoje u OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin”.

Predstavnik podgoričkog sindikata prosvjete Slobodan Savović potvdrio je da su tokom prošle godine komisije sindikata i ministarstva utvrdile da je u školama na platnom spisku bilo lica koja nijesu zaposlena u školama.

„Ministarstvo stavlja akcenat na sitne propuste u školama i na nedostatak licenci kod nastavnika koji rade po 20 godina taj posao. Na drugoj strani imamo kardinalne greške direktora, koji prave vještačke norme i omogućavaju zarade bivšim radnicima“, rekao je kratko Savović.

Iz jedne od komisija je saopšteno da su i po dva bivša direktora OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin” i pomoćnika škole u Tuzima bili na platnom spisku godinama iako nijesu obavljali poslove u tim ustanovama.

Na mjesečnom nivou nezakonito utrošena sredstva prelazila su 11.000 eura, a na godišnjem oko 130.000. Komisije su utvrdile da veliki broj podgoričkih škola ne poštuje akt o sistematizaciji radnih mjesta.

„Nakon provjera najkrupniji primjer kršenja zakona utvrdili smo u Pljevljima gdje je Ministarstvo prosvjete isplaćivalo 20 radnika u Srednjoj stručnoj školi, a mi nijesmo znali šta oni rade tamo. U Tuzima smo utvrdili da pored dva pomoćnika i domar prima platu a niko od njih više ne radi u toj ustanovi“, kaže naš sagovornik.

Iz Ministarstva prosvjete su Danu kazali da su odmah reagovali i otklonili nepravilnosti u slučajevima gdje je utvrđeno da se zaposleni koji nijesu u radnom odnosu nalaze na platnim listama. Iz ovog resora nijesmo dobili odgovor na pitanje šta su preduzeli protiv direktora škola u kojima su utvrđene nepravilnosti.

Kako su kazali, direktor obrazovno-vaspitne ustanove odobrava, a raćunovođe sačinjavaju platne liste koje im se dostavljaju. Iz tog resora nijeu kazali da li su utvrdili ko je odgovoran i da li su kažnjeni direktori ustanova u kojima su postojale takve platne liste.

„U Pljevljima je radna grupa konstatovala da zaposleni u Centru za obuku ne treba da primaju zaradu iz budžeta i oni se od septembra 2014. godine ne finansiraju iz Ministarstva prosvjete. Nepravilnosti koje su se odnosile na pogrešan obračun časova, sporazume o preuzimanju radnika su otklanjane u toku rada komisije. Škole su shodno obavezi iz izvještaja uskladile pravilnike o sistematizaciji sa platnim listama“, kažu iz tog resora.

Direktor Srednje stručne škole u Pljevljima Mervan Avdović nije želio da odgovori da li je tačno daje utvrđeno da je 20 osoba bilo na platnom spisku iako nijesu bile u radnom odnosu.

„Odlično znam šta se dešava u mojoj školi, i to neću da komentarišem“, kratko je kazao Avdović.

Direktor OŠ „Mahmut Lekić” iz Tuzi Nikola Dukaj rekao je da nema informaciju o tome da su bivši zamjenici direktora bili na platnoj listi nakon okončanja mandata. On je istakao da je „jedan bivši pomoćnik direktora samo privremeno obavljao funkciju nastavnika”.

Izvor Dana kaže da su izvještaji komisija potvrdili su u velikom broju škola uposlena po dva pomoćnika direktora, iako to nije predviđeno aktom o sistematizaciji.

„Oni su navodno organizatori nastave, a toga nema u zakonu. Utvrdili smo da u određenom broju osnovnih škola u Podgorici posgoje vještačke norme časova za nastavnike i da se one dodjeljuju mimo zakona. Trebalo bi da članovi komisija ponovo obiđu škole da bi utvrdili šta je otklonjeno od nezakonitosti koje smo konstatovali“, smatra član komisije.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button