Ukinuto rješenje o izručenju Do Kvona - Volim Podgoricu

Ukinuto rješenje o izručenju Do Kvona

Apelacioni sud Crne Gore prihvatio je žalbu branilaca okrivljenog Kwon Do Hyeonga i ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici o njegovom izručenju i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

“Prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici K utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Južne Koreje okrivljenog Kwon Do Hyeonga, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Republike Južne Koreje i molbi Sjedinjenih Američkih Država. Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je to rješenje zahvaćeno bitnom povredom odredaba krivičnog postupk ZKP-a, na koju je osnovano ukazanp žalbom branilaca okrivljenog, jer rješenje nema razloga o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni, što predstavlja razlog za njegovo ukidanje”, kaže se u obrazloženju Apelacionog suda.

Višem sudu u Podgorici dostavljene su dvije zamolnice za izručenje okrivljenog Do Kwona i to od strane Republike Južne Koreje i od strane SAD-a.

“Izručenje od strane obje države traži se radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela. Sudija za istragu je saslušao okrivljenog po zamolnici Republike Južne Koreje, koji se saglasio da se izručenje izvrši po skraćenom postupku u odnosu na ovu zamolnicu, dok nije saslušao okrivljenog u odnosu na zamolnicu za izručenje SAD-u, koja je dostavljena tom sudu prije njegovog saslušanja. Na taj način je Viši sud postupio suprotno članu 16 stav 8 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima koji predviđa da će istražni sudija licu čije se izručenje traži, kada ustanovi njegov identitet, bez odlaganja, saopštiti zbog čega se i na osnovu kojih dokaza traži njegovo izručenje i pozvati ga da iznese svoju odbranu”, naveli su iz Apelacionog suda.

Na sjednici vijeća koja je održana 13.11.2023.godine, Apelacioni sud je donio rješenje kojim je ukinuo i rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je odloženo izručenje Do Kwona do okončanja izvršenja kazne zatvora u trajanju od četiri mjeseca, koja mu je izrečena pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Podgorici zbog izvršenja krivičnog djela – falsifikovanje isprave.

“Rješenje je ukinuto zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka ZKP-a, jer odluka o tome da li će se izručenje odložiti ne spada u nadležnost suda, koji utvrđuje samo da li su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje, već je to u isključivoj nadležnosti ministra pravde, kako je propisano članom 22 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima”, zaključuju u Apelacionom sudu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com