ULJAREVIĆ: Političke promjene nijesu donijele kvalitativne pomake - Volim Podgoricu

ULJAREVIĆ: Političke promjene nijesu donijele kvalitativne pomake

Političke promjene koje su se posljednjih godina desile u Crnoj Gori nijesu donijele kvalitativne pomake u demokratskoj konsolidaciji društva, saopštila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

“Čak supritno. Čini se da su nivo odgovornosti, dijaloga, pa posljedične tolerancije i demokratskih izraza značajno niži. Sva obećanja posljednje dvije vlade o unapređivanju saradnje sa organizacijama civilnog društva ostala su mrtvo slovo na papru, smatra Uljarević.

Ona je, na forumu „Glas civilnog društva u zagovaranju promjena“ u organizaciji CGO-a, kazala da je održivost organizacija civilnog društva na istom, ako ne i na nižem nivou, nego u virijeme prethodnih vlada.

Uljarević je ocijenila da je suštinska inkluzija izostala ili je rezervisana za vlastima blizak i neuticajan civilni sektor.

Prema njenim riječima, prisutan je i problem nepoštovanja jasnih zakonskih obaveza koje se odnose na podršku NVO sektoru kao i na dostupnost informacija što je brojne NVO dovelo u izazovnu situaciju.

” Sve to uticalo je da kod nekih organizacija malo tupe kritičke oštrice i da se navikavamo na ono na što se ne bi smjeli navikavati ni u društvu ni u odnosu vlasti prema civilnom sektoru, saopštila je Uljarević.

Ona je kazala da to latentno stanje uspavanosti odgovara nosiocima najznačajnijih funkcija u državi, kojima su interesi pojedinaca ili grupa pojedinaca iznad opšteg dobra.

” Opšte dobro postalo je periferna kategorija mnogima u civilnom drutšvu. Radne grupe u kojima učestvuju predstavnici civilnog društva se ili ne održavaju ili ne funkcionišu. To finigranje dijaloga obesmišljava bilo kakvu komunikaciju nadležnih institucija i civilnog društva, ” saopštila je Uljarević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com