“Umjesto da se bavi izgradnjom vrtića i škola, Vesna Bratić sprovodi ideološke čistke u prosvjeti”

Niz diskreditirajućih poteza Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta ima direktne posljedice na kvalitet obrazovanja u Crnoj Gori i pravo djece na nesmetano školovanje bez političkih uticaja i tenzija, saopštio je danas Stefan Ćulafić, odbornik DPS-a u SO Glavnog grada.

Umjesto da kako Ćulafić navodi resurse i planirani budžet iskoristi za izgradnju neophodnih i ranije započetih vrtića i škola u Podgorici, resorna ministarka Bratić je u dosadašnjem mandatu, svoj ideološki i vjerski potencijal usmjerila ka nezakonitoj smjeni preko 500 direktora, pomoćnika direktora osnovnih i srednjih škola i vrtića.

“Za razliku od neefikasnog postupanja aktuelne Vlade, koja je zaustavila strateški razvoj i napredak cjelokupnog društva, u 2019. i 2020. godini, Glavni grad Podgorica je kroz svoje projekte u partnerstvu sa prethodnom Vladom Crne Gore realizovao značajne projekte. Među njima su vaspitno-obrazovne institucije, kao što su Srednja mješovita škola u Golubovcima, rekonstrukcija Gimnazije “Slobodan Škerović”, zatim vrtiće na Starom aerodromu i Zagoriču. Takođe, započeta je izgradnja vrtića u Bloku VI, gde je zemljište – u vrijednosti trećine ukupne investicije u iznosu od 660.000 eura – ustupio Glavni grad Podgorica, a potom i novi objekat u Staroj Varoši, ustupivši joj svoje prostorije”, poručio je Ćulafić.

Evidentno je  dodaje da od formiranja nove Vlade, resor prosvjete nije djelovalo u javnom interesu i interesu djece i mladih, čemu u prilog govori i nedavni Izvještaj Evropske komisije.

Dodaje da se izostanak odgovornosti, nepoštovanje nadležnosti i izmještanje javnog interesa na partijski od strane rukovodilaca iz ministarstva, ogleda u činjenici da su zaustavljeni projekti proširenja školskih kapaciteta i vrtića u naseljima Tološi, Zlatica, City kvart i Tuški put.

“Zato pozivamo nadležno ministarstvo da građanima odgovori na pitanje – koji su to poslovi važniji, od nastavka neophodne izgradnje škola i vrtića u Podgorici. Jer treba imati na umu da razvoj ličnosti učenika naročito dobija na značaju u socijalno, politički i ekonomski turbulentnim vremenima, koje aktuelna vlast permanentno kreira. Ovakve društveno-ekonomske okolnosti, po pravilu, dovode do velikih promjena u sistemu vrijednosti u društvu. Ne bi bilo dobro da nove generacije uče, da na uštrb njihovih neizgrađenih škola, vrtića i bezbjednih saobraćajnica koje mjesecima razrovane čekaju na konačnu realizaciju, samozvani stručnjaci Vlade suficit u budžetu proglase pozitivnim reformskim pomakom. Sasvim sigurno da bi to u razvijenim ekonomijama drugih država bilo označeno kao prilično neprimjerena dječija igra”, zaključio je Ćulafić.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com