UTORAK JE PRAZNIK ČUDA SV. ARHANGELA MIHAILA: Vjeruje se da on na ovaj dan uslišuje molitve za zdravlje - Volim Podgoricu

UTORAK JE PRAZNIK ČUDA SV. ARHANGELA MIHAILA: Vjeruje se da on na ovaj dan uslišuje molitve za zdravlje

Pravoslavni vjernici u utorak obilježavaju dan posvećen čudu svetog arhangela Mihaila.

Jedno od čuda svetog arhangela Mihaila desilo se na izvoru u Laodikiji oko 300. godine. Kako legenda kaže, jedan neznabožac imao je gluvonijemu ćerku, ali mu se, uprkos tome što nije bio hrišćanin, u snu javio arhangel Mihailo koji mu je poručio da ćerka treba da mu se umije na tom izvoru.

On je to i uradio, a ćerka je nakon umivanja izliječena. Poslije tog čuda su se i on i ćerka krstili, a on je na tom mjestu sagradio je crkvu Svetog arhangela Mihaila koja i danas postoji.

Postoji još jedno čudo koje se i danas prepričava – jedna porodica je nakon dugogodišnjeg čekanja dobila nasljednika koji je bio gluvonijem, i pored toga, zaostajao je u razvoju.

Svi su im savjetovali da ga se odreknu, ali su roditelji riješili da se odsele iz rodnog grada i skrasili se u seocetu u blizini Minska. U blizini kućice bio je potok u koji je, prilikom šetnje sa ocem, dječak upao.

Otac ga je brzo izvukao, a dijete je zaplakalo. Otac je bio zgranut i brzo ga odveo do žene, da se i ona uvjeri u čudo. Roditelji su djetetu dali ime Mihail, u čast arhangela, verujući da će mu time obezbijediti njegovu zaštitu. Kasnije su saznali da se taj potok zove Mihailovim u čast arhangela Mihaila.

Po crkvenom predanju, arhanđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”.

Na grčkom jeziku reč “arhi” znači glavni/prvi, a “angelos” znači vjesnik, anđeo. Arhangel Mihailo je predvodnik vojske anđela koja je učestvovala u stvaranju svijeta i branila čovječanstvo od palih anđela.

Na ovaj dan, vjeruje narod, obavezno treba moliti za izliječenje, ali i oprostiti grijehe svim nevjernicima i tada će im se ostvariti najveća želja – oni i njihovi najvoljeniji biće zdravi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com