UŽAS U TRSTENIKU: Sveštenik seksualno zlostavljao bratanca (2)

Pod optužbom da je vršio nedozvoljene polne radnje nad dvoipogodišnjim djetetom, javno tužilaštvo u Trsteniku podiglo je optužnicu protiv sveštenika kruševačke eparhije D. S.

Đakon, koji je u to vrijeme bio i nastavnik vjeronauke u trsteničkoj osnovnoj školi, optužen je da je zlostavljao sina svog starijeg brata.

Prema navodima optužnice, grubo seksualno zlostavljanje počelo je polovinom aprila 2014. godine i trajalo je osam mjeseci, skoro svake nedelje koju je mali V. S. provodio u Parohijskom domu, gdje je optuženi stanovao.

“Bratanca je viđao pošto bi ga otac dovodio u posjetu i ostavljao na ručku. Jezive stvari koje je mališan tamo doživljavao otkrivene su postepeno, nakon što je dječak sve češće pričao majci o čudnim stvarima koje mu stric zapravo radi”, naveo je VOICE.

Dječak je majci govorio kako ga “čiča presvlači”, ali i da su se zajedno tuširali, gdje je sveštenik zatražio od dječaka da mu sapunja određeni dio tijela, kao i da ga je dodirivao po guzi. Isto to dječak je prepričao i psiholozima i psihijatrima koji su ga vještačili.

Dječakova majka je pre dvije godine pokrenula parnični postupak protiv sveštenika, rođenog brata njenog bivšeg muža, a suđenje je završeno prošle sedmice, kada je D. S. osuđen zbog nasilja u porodici.

Procjenjujući da je sveštenik svojim ponašanjem tokom 2014. “ugrozio telesni integritet, duševno zdravlje i spokojstvo”, tuženom je izrečena mjera zabrane prilaska bratancu bliže od 50 metara.

Uprkos teškim optužbama i istrazi koja se vodila protiv njega, D. S. je nakon toga napredovao u crkvenoj hijerarhiji, pa ga je Srpska pravoslavna crkva imenovala za sveštenika i na staranje mu dala jedan manastir u blizini Trstenika. Optuženi sveštenik je nastavio i s predagoškim radom u školi, gdje predaje vjeronauku.

Srpska pravoslavna crkva nije željela da odgovori na pitanja novinara.

Dječakova majka je kazala da se susretala sa brojnim neprijatnostima u lokalnoj sredini zbog privatne prijave koju je bila pokrenula protiv sveštenika.

“Mnogi su mi odmah govorili da se ‘ne kačim sa crkvom, jer crkva uvek pobjeđuje’, dok su sva sveštena lica u gradu prestala da mi se javljaju na ulici”, kazala je M. S. i dodala da se ona ne bori protiv crkve, već protiv čovjeka koji joj je zlostavljao dijete.

Dodala je da je najveći šok doživjela u Centru za socijalni rad, gde joj je sugerisano da “razmisli” u šta se upušta.

“Jedna od socijalnih radnica mi je rekla da bih trebalo da mislim o sveštenikovom djetetu i kako će njemu biti ukoliko mu tata završi u zatvoru”, navela je M. S.

Tokom suđenja po privatnoj prijavi M. S, rađena su čak tri vještačenja djeteta koja je trebalo da pokažu da li je dječak star dve i po godine bio u stanju da izmisli optužbe. Treće je bilo supervještačenje u kojem se navodi da dječak ništa nije izmislio.

U srijedu, 14. decembra, pred sudom u Trsteniku počelo je suđenje svešteniku i po optužnici koju je pokrenulo tužilaštvo. Po zahtevu advokata optuženog sveštenika, i uprkos pet dosadašnjih nalaza veštaka, sud je dozvolio da mali V. bude ponovo vještačen.

“Svi želimo da ostavimo taj strašni period iza nas. Stvari koje mu je stric radio ja nikada neću zaboraviti, ali želim da ih se V. nikada u životu više ne sjeti. Sama pomisao da će ga neko primorati da ponovo prolazi kroz to mi je nezamisliva”, kazala je M. S. i izrazila nadu da će sud na kraju ipak imati sluha i poštedeti četvorogodišnje dijete ponovne traume.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button