Vesna Vučković kandidat za predsjednika Vrhovnog suda - Volim Podgoricu

Vesna Vučković kandidat za predsjednika Vrhovnog suda

Vršilac dužnosti predsjednika Vrhovnog suda dr Vesna Vučković kandidat je za predsjednika najviše sudske instance, potvrđeno je “Danu” iz Sudskog savjeta. Kandidat za prvog čovjeka Privrednog suda je sadašnji sudija Osnovnog suda u Podgorici Dragan Babović, dok su se za mjesto predsjedenika Osnovnog suda u Kotoru prijavili Momirka Tešić, sudija Osnovnog suda u Kotoru i v.d. predsjednika tog suda, i sudije tog suda Veljko Bulatović i Sandra Đurišić, kao i sudija Upravnog suda Srđan Klikovac.

Kao prioritete u svom budućem radu na mjestu predsjednika Vrhovnog suda Vučković vidi izmjene u Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama kojim bi trebalo propisati gornju granicu kada sudiji prestaje funkcija, jer je sudijski mandat, prema njenom mišljenju, ključna garancija nezavisnosti sudstva. Vučković bi, s tim u vezi, inicirala da se Zakonom o SS osigura da sudije koje su dostigle starosnu granicu za penziju imaju pravo na penziju čiji iznos mora da bude što približniji iznosu njihove poslednje plate, pri čemu bi se rukovodila razumnom stopom procenta tog iznosa i inicirala donošenje odluke o visini životnog osiguranja.

Vučković navodi da bi aktivno učestvovala i u ostvarivanju i obezbjeđivanju finansijske nezavisnosti pravosuđa, te preduzela sve mjere u cilju smanjenja predmeta tzv. “crveni omoti” tako što bi svakomjesečno sa predsjednicima nižestepenih sudova pratila rješavanje ovih predmeta, uz analizu razloga zbog čega nijesu okončani postupci, uz izradu plana njihovog rješavanja i davanje preporuke za postupanje u njima.

Aktivno bi učestvovala i u projektu racionalizacije sudske mreže jer bi se na taj način bolje sveukupno upravljalo ljudskim resursima i pravosudnom infrastrukturom, došlo bi do optimizacije sudske mreže i zatvaranja neodrživih sudova.

Zalagala bi se i za hitnost u rješavanju problema infrastrukture, jer su radni prostori i uslovi rada na svim nivoima pravosuđa u Crnoj Gori ispod minimalno propisanih evropskih standarda. Takođe, prioritet u radu bio bi i unapređenje informacionog sistema kroz bazu elektronske arhivske građe i uopšte da se podigne nivo postojeće IKT infrastrukture i opreme u svim sudovima, uz uključivanje i povezivanje sudova za prekršaje u informacioni sistem sudstva.

Vučković bi promovisala alternativno rješavanje sporova, što je takođe od važnosti za efikasno rješavanje postupaka jer utiče na smanjenje broja predmeta, i redovno bi informisala javnost o radu sudova, što je od značaja za ocjenu javnosti o transparentnosti rada. I pored usvojenog Komunikacionog protokola sudova, zalagala bi se za reformu rada PR službe Vrhovnog suda i aktivno učestvovala na izradi medijske strategije, uz učešće svih relevantnih subjekata.

Aktivno bi podržala učešće sudija u radnim grupama na izradi zakonskih rješenja od značaja za pravosuđe i nastavila postojeću saradnju sa vrhovnim sudovima EU.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com