VEZA BALKANSKE MAFIJE I NARKO-KARTELA: Luka Bar i Drač najatriktivnije ulazne tačke kokaina

Kako je poznato, istaknuti kriminalni klanovi koji se bave ovim ilegalnim poslom su posebno “škaljarski” i “kavački” klan iz Crne Gore

Trgovci drogom iz Zapadnog Balkana su sve aktivniji u nabavci velikih količina kokaina na izvoru u Latinskoj Americi. To su podaci analize INTERPILA i Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNDOC) “Cocaine Insights”. Kako bi olakšali ovaj posao, oni imaju stalne stanovnike u Latinskoj Americi, bilo u zemljama proizvodnje ili u zemljama koje se koriste kao glavna tranzitna i polazna mjesta na putevima trgovine ljudima u Evropu.Prema ovom izvještaju balkanska mafija je na “vodećem mejstu” u rasturanju kokaina. Kako je od ranije poznato, istaknuti kriminalni klanovi koji se bave ovim ilegalnim poslom su posebno škaljarski i kavački klan iz Crne Gore.

Poslednjih godina nezakonite aktivnosti evropskih kriminalnih grupa iz balkanskog regiona koji se odnosi na trgovinu kokainom iz Latinske Amerike izgleda da ima značajno pojačan. U 2018. i 2019. osumnjičeni su identifikovani iz zemlje srpsko-hrvatskog govornog područja: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija i uhapšeni su zbog organizovanja prevoza značajnih količine kokaina u Evropu iz Argentine, Bolivija (višenacionalna država), Brazil, Kolumbija, Ekvador i Peru. Na osnovu podataka o velikim pojedinačnim zaplijenama kokaina u Evropi od 2017. nadalje, holandska nacionalnost bila je na prvom mjestu među ljudima uhapšenim u vezi sa takvim zaplijenama, ali državljani od četiri gore pomenute balkanske zemlje zajedno, bili su podjednako istaknuti. Nekoliko nedavnih incidenata i istraga otvoreno je prijavljeno i posebno se ističe uloga Crnogorca- pojasnili su iz EUROPOLA.

U februaru 2020, vlasti u Arubi zaplijenile su pet tona kokain na teretnom brodu za Grčku i uhapsio nekoliko crnogorskih članova posade. Takođe, u juna 2019. vlasti u luci Filadelfija su zaplijenile izuzetnu količinu od 20 tona kokaina sa kontejnerskog broda na putu za holandsku luku Roterdamu, i uhapsili nekoliko crnogorskih pripadnika posade. Takođe , 2015. godine, pet crnogorskih državljana je bilo uhapšeni nakon što su organizovali istovar sa teretnih brodova kokaina, sakupljenog u blizini španske obale malim jahtama i isporučen u španske luke.

Italija je 2018. godine takođe zabilježila porast zaplijenjene količine kokaina na kopnenim granicama, posebno na sjeveroistoku. Italijanske vlasti su ovo povećanje pripisale novoj trgovini ljudima, te smatraju da je to dinamika koja se pripisuje balkanskim grupama, poput albanskih, srpsko-crnogorskih i bugarskih grupa, sve više uključeni u uvoz velikih količina kokaina na pomorskim putevima koji se ulivaju u luke u Egejskom moru (Turska i Grčka), kao i Crno more (Bugarska, Rumunija).

Povećan značaj kriminalnih mreža sa Zapadnog Balkana takođe potvrđuju informacije o uhapšenima prikupljene od slučaja do slučaja, koje pokazuje da su obično umiješani u trgovinu ljudima većih razmijera. Grupe koje govore albanski i srpskohrvatski pregovaraju sve aktivnije u nabavci velike količine kokaina sa izvorom. Nekoliko izvora potvrđuje proširenu ulogu balkanske kriminalne grupe međunarodnoj ilegalnoj trgovini kokainom. Vjerovatno je da posebno romske grupe koje govore albanski djeluju uglavnom nezavisno od druge grupe iz regiona Balkana, mada dolazi i do saradnje. Vlasti iz Ujedinjenog Kraljevstva identifikovale su posebno albanske grupe, među kriminalcima sa Balkana, i ustanovili su značajnu kontrolu droge na tržištima Velike Britanije- navedeno je analizom.

Neke od najatriktivnijih ulaznih tačaka kokaina trenutno su luka Drač i Bar u Albaniji i Crnoj Gori i prema istim podacima, droga se skladišti nedaleko od njih gdje se razbija drugim supstancama, čime se povećava njena količina. Onaj dio koji i ostane na našim prostorima, najčešće se konzumira u urbanim sredinama Beograda, Niša, Novog Sada, Podgorice, Sarajeva, Skoplja i Tirane.

(Dan)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com