(VIDEO) ABAZOVIĆ PORUČIO: Šverc cigareta preko Luke Bar je klinički mrtav

Premijer Dritan Abazović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević posjetili su danas Slobodnu carinsku zonu u Luci Bar gdje su zaplijenjene cigarete vrijedne više desetina miliona eura, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Abazović je to rekao prilikom posjete Slobodnoj zoni Luke Bar gdje su danas oduzete cigarete uskladištene u Luci Bar, čija vrijednost je više desetina miliona eura.

Cigarete se, kako je rečeno ranije, oduzimaju jer su istekli rokovi za njihovo izmještanje.

Abazović je rekao da će sve aktivnosti Vlade Crne Gore na polju borbe protiv organizovanog kriminala biće usmjerene na to da se sve ono što je nelegalno zapljenjuje, i stavi u funkciju građana Crne Gore.

“Dosta je bilo suprotnog procesa, gdje su profitirali pojedinci. Ovo nikada nije bio državni posao. Ovo je bio posao od kojeg su samo pojedinci imali korist. Počinje proces transporta na bezbjednim lokacijama, to će trajati nekoliko dana”, rekao je Abazović.

Paralelno sa tim, kako je pojasnio, Ministarstvo finansija i Uprava prihoda i carina preduzimaće sve aktivnosti na stvaranju zakonodavnog okvira, da bi se vidjelo kako će se postupati sa tom robom.

“Važno je da vratimo kredibilitet Upravi carina, Luci Bar. Nakon sprovođenja svih propisa i svega što je predvidio zakon uz veliku podršku direktora Uprave carina došli smo u situaciju da preko 100 hiljada paketa postaje vlasništvo države”, rekao je Abazović novinarima.

“Višedecenijski dug Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), kako kaže Abazović, vjeruje da će biti servisiran jer je u pitanju naslijeđeni problem: “Ima li što logičnije nego da jedan dio nedostatka u Fondu za zdravstvo isplatimo od zaplijenjene robe”

“Da li on u nekim drugim formama, manjim, preko nekih drugih graničnih prelaza i na nekim drugim formama će postojati, vjerovatno kao i u drugim državam, ali ono što je karakterisalo Crnu Goru, što je evidentirano u mnogim međunarodnim izvještajima, on je od danas klinički mrtav. Srećan sam što smo jednu fazu završili”, rekao je Abazović.

Druga faza koja se, kako je rekao, odnosi na šverc u prethodnom periodu, Abazović kaže to nije njihov dio posla.

Abazović: Luka Bar zaslužuje drugačiji tretman

“Ali za istragu ohrabrujemo nadležne institucije, prije svega Specijalno državno tužilaštvo da skladno svojim mogućnostima otkrivaju ono što se ranije dešavalo”, rekao je Abazović.

Smatra da Luka Bar zaslužuje drugačiji tretman, te da će se svi potruditi da do toga dođe.

“Lijepa vijest za sve koji žele pravdu i ružna vijest za sve one koji su koristili Luku Bar i njene resurse da bi se bogatili na nezakoniti način”, rekao je Abazović, navodeći da su brojne marke cigareta u pitanju.

Najavio je popis kompletne robe sa svim markama, te da se, ako se ispostave zakonski uslovi, cigarete prodaju na inostranom tržištu.

“Firme koje su vlasnici su poznate, ne možemo nikoga optužiti unaprijed jer su ljudi koristili zakonske mogućnosti korišćenja Slobodne zone. To što je neko zloupotrijebio nemar države ili svjesno odnos države prema tome, to je druga priča”, rekao je Abazović.

Foto: RTCG

Premijer je u ime vlade uputio apel poslanicima da ih podrže u namjeri da se cigarete prodaju, kako bi zemlja i državni budžet imali konačno koriste, te da se poboljša stanje u zdravstvu, školstvu i ostalim segmentima socijalne zaštite.

“Radi se o velikom iznosi, desetine miliona eura. Vjerujem da niko od 81 poslanika neće biti protiv takvog rješenja”, rekao je Abazović.

Država će danas oduzeti zalihu duvanskih proizvoda bez akciza, vrijednu više desetina miliona eura, saopštili su ranije iz Vlade.

“Uprava prihoda i carina naložila je Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama koje vrijede više desetina miliona eura, jer prethodno nije produžen rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni”, naveli su iz Vlade.

Uprava prihoda i carina nije produžila rok za skladišćenje duvanskih proizvoda, a direktor Rade Milošević dao je instrukcije carinarnici da ih oduzme.

Slobodna carinska zona Bar došla je u žižu zbog sve češćih otkrivanja švercovanih cigareta u kontejnetskim pošiljkama.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com