(VIDEO, FOTO) Sićušna beba spasena iz stomaka mrtve majke: Roditelji stradali u napadu na Rafu, novorođenče se izborilo za život - Volim Podgoricu

(VIDEO, FOTO) Sićušna beba spasena iz stomaka mrtve majke: Roditelji stradali u napadu na Rafu, novorođenče se izborilo za život

Sićušna beba spasena je iz utrobe mrtve majke koja je poginula zajedno sa njenim ocem i sestrom u izraelskom napadu na Rafu.

abrin al Sakani sjedila je u subotu uveče u svom domu u Rafi sa mužem Šokrijem i četverogodišnjom kćerkicom Malak. Nekoliko nedjelja prije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra ona je otkrila da je u drugom stanju i većinu svoje trudnoće provela je u skloništu zbog izraelskih napada.

Smatrala se srećnom jer su hiljade Palestinaca istjerani iz svojih domova i mnogo njih je izgubilo svoje voljene. Ali, nažalost, Sabrin nikad nije dočekala da vidi svoju novorođenu bebu i da je drži u naručju.

Roditelji i kćerka stradala u napadu, beba čudom preživjela

Sakanijevi su izbjegli više bombardovanja, ali ih je sreća izdala u subotu kad je njihova zgrada sravnjena u vazdušnom udaru. Sabrin, Šokri i Malak su poginuli, njihova tijela su raznijeta gelerima i ruševinama sopstvene kuće.

Ali, jedna osoba je preživjela.

Kad su spasioci izvlačili ostatke porodice iz ruševina primijetili su da je Sabrin u poodmakloj trudnoći i prevezli njeno tijelo u bolnicu radi hitnog carskog reza.

Nekim čudom je beba živa izvađena iz stomaka svoje majke nakon što se nekako održala u životu. Ali, njeno malo, neuhranjeno tijelo se borilo za dah, a boja je nestala sa njenog lica. Nekoliko puta je skoro otišla, ali ljekari nisu odustajali i pumpali su vazduh u njena usta, masirali joj grudi prstima dok nije bila dovoljno stabilna da je prebace u inkubator.

Nekoliko sati kasnije, djevojčica bez imena je mirno spavala u inkubatoru, u prevelikoj pidžami na kojoj su bolničari ispisali “beba mučenice Sabrin al Sakani”.

Baka preuzela brigu, bebu nazvali po majci

U nedjelju je dr Mohamed Salameh, šef neonatalnog odjeljenja bolnice Emirati, rekao da je došlo do izvjesnog napretka u njenom zdravstvenom stanju, ali da je situacija i dalje rizična.

Iako su joj roditelji i sestrica poginuli u napadu, novorođena djevojčica nije sama. Njena baka Ahalam al Kurdi došla je u bolnicu i rekla da će preuzeti brigu nad njom.

Beba spasena iz stomaka mrtve majke
FOTO: RAMZI ADEL/ANADOLIJA

– Ona je kćerka mog sina. Ona je moja ljubav i duša – rekla je ona.

Dok je beba inicijalno trebala da dobije ime Rouh, kako je željela njena stradala sestra, na kraju su baka i bolničari odlučili da je nazovu Sabrin po majci.

Kako navodi Dejli mejl pozivajući se na podatke Ministarstva zdravlja Gaze, od 34.000 ubijenih Palestinaca od početka rata više od dvije trećine su žene i djeca. U napadu u kojem su poginuli roditelji i sestra bebe, stradala je još jedna porodica, Al Aal, koja je izgubila dvije žene i 15 dece u napadu na Rafu, prenosi Blic.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com