“Više letova Er Srbije korist za Aerodrome CG”

Umjesto gašenja Montenegro erlajnsa (MA) trebalo je smanjiti broj linija, flotu i broj zaposlenih, kako bi se smanjili troškovi, što bi osiguralo kontinuitet do osnivanja nove aviokompanije, smatra urednik portala Ex Yu Aviation News iz Beograda Luka Popović. On vjeruje i da Er Srbija neće povećati cijene karata na linijama ka Crnoj Gori.

U Jutarnjem programu TVCG kazao je da je dobro što će Er Srbija povećati broj linija prema Crnoj Gori, jer će od toga koristi imati i kompanija Aerodromi Crne Gore.

“Svakako je dobro za Crnu Goru da će Er Srbija povećati broj frekvencija. Kad se nalazimo u situaciji da nema nacionalnog avioprevoznika, za Crnu Goru je dobro da ima što više letova i što više linija, jer to pogoduje državnom preduzeću Aerodromi Crne Gore koji ima prihode od svakog realizovanog leta”, kazao je Popović.

On vjeruje da Er Srbija neće povećavati cijene avio karata: “Da je htjela do sada bi to uradila”.

Ocjenjuje da se MA više godina nalazi u finansijskim problemima, navodeći kako aviokompanija koja ima četiri aviona i oko 15-ak linija na vrhuncu sezone, sa nagomilanim dugom od oko 100 milona, ne može da bude održiva.

“Odluka Vlade da preko noći zatvori svog avioprevoznika jeste iznenađujuća, jer je ranije objavila da će konačnu odluku o sudbini MA donijeti do kraja februara. Ova ishitrena odluka nije bila fer prema putnicima koji su imali kupljene karte, ali ni prema zaposlenima”, rekao je Popović.

Smatra i da sada Vlada shvata da je možda prebrzo donijela takvu odluku pa najavljuje mogućnost da u narednom periodu MA ponovo obnovi saobraćaj u ograničenom obimu prema Beogradu.

“To je bilo možda najbolje rješenje, da MA smanji broj linija i flotu, kao i zaposlene, kako bi se smanjili troškovi, ali bi se osigurao kontinuitet do osnivanja nove kompanije”, rekao je Popović.

Slotovi, vjeruje on, neće biti toliki problem, jer MA nije letio ka aerodromima koji imaju tolike restrikcije sa slotovima.

“Veći problem će biti da osiguraju dozvole za letačko osoblje, za pilote, kabinsko osoblje, koje mora da ima određeni broj sati za tipove aviona za koje su obučavani”, pojašnjava Popović.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button