VLADA DALA SAGLASNOST: Uhapšeni u akciji “Bora” da uplate 2,5 miliona na račun NKT-a

Vlada je usvojila Informaciju o davanju saglasnosti za primjenu instituta odloženog krivičnog gonjenja u predmetu Specijalnog državnog tužilaštva, Ku.br. 245/20, odnosno postupka protiv osumnjičenih za utaju poreza od 2,5 miliona eura.

Tim povodom Vlada je dala saglasnost Specijalnom državnom tužilaštvu da se u ovom krivičnom predmetu, kodnog naziva „Bora“, protiv 18 pravnih lica i 19 fizičkih lica, kao odgovornih u pravnom licu, u kome je oštećena Država Crna Gora, primijeni institut odloženog krivičnog gonjenja, u skladu sa članom 272 Zakonika o krivičnom postupku.

Na ovaj način osumnjičeni se obavezuju da u cjelosti namire štetu koja je nanijeta Budžetu, kao i da odgovorna lica u pravnom licu i osumnjičena pravna lica izvrše uplatu na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, shodno Odluci Vrhovnog državnog tužilaštva.

U akciji “Bora” je u martu uhapšeno 18 osoba zbog sumnje da su dio kriminalne organizacije koja je počinila krivično djelo utaja poreza. Kako je rečeno na pres konferenciji Tužilaštva, radi se o utaju oko 2, 5 miliona eura poreza, za šta su osumnjičene 23 osobe.

“Od ukupno 23 fizička lica, 18 osoba je uhapšeno i za svih 18 određen je pritvor”, kazala je tužiteljka Lidija Mitrović.

On je dodala da se radi o kriminalnoj organizaciji čiji su pripadnici postali i državljani Albanije, BiH i Srbije kao i fizička lica sa teritorije Crne Gore.

“Cilj ove organizacije je bio da stvori veliki broj pravnih lica čiji cilj ne bi bio da se bave stvarnom djelatnošću. Njihov zadatak bi bio izdavanje fiktivnih faktura za druga pravna lica koja bi uplaćivala velike količine novca ovim fiktivnim firmi”, objasnila je ona tada.

V.Mitrović

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button