“Vlada je bila legitimna kad je potpisala Temeljni ugovor, ali ulazak u Otvoreni Balkan bi bo ravan veleizdaji”

Predsjednik države Milo Đukanović kazao je da je Crna Gora u dubokoj institucionalnoj, političkoj i nedovoljno vidljivoj ekonomskoj krizi, a da su jedini izlaz iz te sutuacije vanredni parlamentarni izbori.

Gostujući u emisiji “Argumenti”, na TVCG, Đukanović je komentarisao i izbor sudija Ustavnog suda i poručio da je DPS spreman za dijalog.

Predsjednik je rekao da je država u krizi funkcionalnosti njenih institucija, ali da funkcija predsjednika funkcioniše.

Govoreći o tome da bi Crna Gora mogla postati dio Otvorenog Balkana, predsjednik je rekao da to ne može da uradi Vlada koja nema legitimitet, te da je drugačija bila situacija sa Temeljnim ugovorom, jer je Vlada tada imala legitimitet.

“Kada je potpisan Temeljni ugovor to je bila legitimna Vlada,  to je bila zakulisna radnja, ali pravno je imalo legitimitet. Ako se to dogodi, to bi bilo ravno novoj veleizdaji. Crna Gora ne treba da bude dio te inicijative jer mi već učetsvujemo u preko 30 takvih inicijativa. U Berlinskom procesu je uključeno svih šest zemalja Zapadnog Balkana, pa zašto onda Open Balkan. Ta inicijativa ne porazumijeva poštovanje evropskih standarda, već balkanskih, ne treba da se pridružimo onima koji ne vjeruju u evropsku budućnost”, poručio je Đukanović.
U Srbiji, kako je rekao, opada raspoloženje za pristupanje te zemlje EU, dok ovdašnja javnost vjeruje u evropsku perspektivu.

On je istakao da jedino ovdje postoji djelovanje Srpske pravoslavne crkve, koja od prvog trena ne prihvata Crnu Goru kao nezavisnu državu i Crnogorce kao nacionalni entitet.

“Ako pristanemo pod bilo kojim objašnjenjem na takvo nešto, plašim se da ćemo zažaliti u nekom trenutku u budućnosti, jer nam se upravo to može dogoditi – da ostanemo nomadi, beskućnici, bez države, jer smo ostajali bez svog identiteta, u ne tako davnoj prošlosti. Ja mislim da se protiv toga moramo boriti”, rekao je Đukanović.

Govoreći o protestima, Đukanović je rekao da nije pristalica vaninstitucionalne borbe.

“Kada se dogodi da parlament prekrši Ustav onda ne preostaje ništa drugo nego da mirnim protestima skrenu pažnju institucijama da moraju biti odgovorne”, poručio je on i dodao da kao predsjednik podržava proteste..

Predsjednik je kazao da kada bi se vodio partijskim interesima moga bi reći “neka ovo stanje potraje”, ali da je njegov državni rezon da ovoj zemlji treba odgovorna vlada.

“Imamo četiri opštine, iznad dvije trećine biračkog tijela Crne Gore, to nije malo. Učimo se nekim novim lekcijama demokratije, može se pokazati da ni 40, ni 50 odsto neće biti dovoljno za vršenje vlasti, ali to nije primarni cilj, već odgovorna vlada”, kazao je on.

“U Crnoj Gori svi priželjkuju da budu jezičak na vagi, konačno se to posrećilo GP URA. Zašto bi se veliki povlačili, da bi mali postali veći? Spremni smo na dijalog sa svima”, rekao je Đukanović.

“Zato što se i u ovih dvije i po godine pokazalo da je DPS u političkom smislu tvrda brana crnogorske nezavisnosti, njenog građanskog, multietničkog karaktera i njenog evropskog put, a oni su protiv toga. Oni žele da Crna Gora bude dio “srpskog sveta”. E zbog toga oni žele da oslabe tu političku strukturu. I sad oni predlažu kako bi trebalo izgledati vodstvo Demokratske partije socijalista. Odavno ne reagujemo na te smicalice. Odavno ozbiljno promišljamo o tome šta je dobro za nas, da bi bilo dobro za Crnu Goru, jer ja mislim da će Crnoj Gori, ukoliko želi da istraje na svom građanskom konceptu, na svom građanskom uređenju, još neko vrijeme trebati jedna moćna građanska partija, da kažem kao okosnica njene državne politike. Bilo bi dobro da ima više takvih ponuda. U ovom trenutku, meni se čini da je takva jedina ponuda Demokratska partija socijalista”, ocijenio je Đukanović.

 

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com