Vučić: Nije slučajno nekome palo na pamet da od SPC u Crnoj Gori pravi Pravoslavnu crkvu - Volim Podgoricu

Vučić: Nije slučajno nekome palo na pamet da od SPC u Crnoj Gori pravi Pravoslavnu crkvu

 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da će Srbija nastaviti da podržava Republiku Srpsku (RS) i srpski narod u Crnoj Gori kroz “sve forme koje su zakonito moguće i opravdane”.

Vučić je poslije sastanka sa predstavnicima Srba iz Republike Srpske i Crne Gore zamolio rukovodstvo RS da povodom situacije u BiH poslije odluke Ustavnog suda o zemljištu, ima u vidu interese cjelokupnog srpskog naroda i Srbije i da sve što rade, rade pravno, demokratski, kroz institucije i “bez šire destabilizacije regiona”.

Vučić je izjavio da se “ne dovodi u pitanje da će Srbija biti uz svoj narod”, ali je dodao da je Srbiji neophodan mir “više od svega”.

“Moramo strateški da vodimo računa o tome da nam je potreban mir da ekonomski ojačamo, da imamo više djece. Znam da se to ne dopada dijelu javnosti koji želi radikalna rješenja, ali najveći uspjeh Srbije je u tome koliko dugo može da sačuva mir”, kazao je Vučić.

Ocijenio je da je Srbija “ekonomski najsnažnija u posljednjih 50 godina”, da se nalazi “pred velikim političkim iskušenjima” jer, kako je rekao, “neki u međunarodnoj zajednici pokušavaju da po oprobanom receptu okrive Beograd za sva dešavanja u regionu”.

“Juče sam konačno shvatio da (bivši premijer Kosova Ramuš) Haradinaj nije bio sasvim sam kada je uvodio takse, već da je bilo onih u medjunarodnoj zajednici koji nisu imali ništa protiv toga”, rekao je predsjednik Srbije i nastavio da “nije slučajno nekome palo na pamet da ruši identitet Srba i RS u BiH, da od SPC u Crnoj Gori pravi Pravoslavnu crkvu”.

Po njegovim riječima, “mnogi iz svijeta bi željeli da kažu da Beograd upravlja trenutnim procesima u RS i Crnoj Gori”.

“A gdje je naša krivica oko odluke Ustavnog suda BiH? Kako Beograd može biti kriv za donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u parlamentu Crne Gore? Naš posao je i nećemo im dozvoliti da okrive Srbiju i srpski narod”, rekao je Vučić.

On je najavio da će će biti češći sastanci s predstavnicima Srba iz regiona i ponovio da će im Srbija “više nego ikada” pomagati, ali “uvek u interesu očuvanja mira, stabilnosti i očuvanja prava naše djece na budućnost”.

Predsjednik Nove srpske demokratije iz Crne Gore, Andrija Mandić, kazao je da su predstavnici srpskih organizacija veoma zadovoljni današnjim sastankom s Vučićem.

“Srećni smo što je konstantovano da je snaga srpske solidarnosti pokazala najljepše lice upravo litijama u Crnoj Gori. Kada smo saopštili da smo ugroženi i mi i naša crkva u Crnoj Gori, naš se narod odzavao. Nemamo dileme da će tako biti do kraja, odnosno što je rekao Njegoš: ‘Svoj svojega nikad puštat neće’ “, naveo je Mandić.

Potom je na svečanosti u zgradi Predsjedništva, povodom Dana državnosti Srbije, Vučić izjavio je da “danas, kada su mnoge od naših srpskih institucija ugrožene širom regiona, danas kada se prijeti opstanku našoj Srpskoj crkvi na teritoriji Crne Gore, danas kada se prijeti opstanku našeg srpskog entiteta na teritoriji Bosne i Hercegovine, nerijetko i nekih zemalja Evropske unije, mi moramo da budemo postojani, snažni i da kažemo da za nas rat nije opcija; da su samo mir i saradnja izbor, ali takođe da za nas kapitulacija nije mogućnost”.

BETA

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com