VUČIĆ OPROSTIO SE OD PATRIJARHA IRINEJA: Njegova svetost sklopio je oči onako kako je i živio, u miru

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, govoreći nad odrom patrijarha Irinija, da se jedno vrijeme završilo, “samo ovozemaljsko vrijeme patrijarha ljubavi, vrijeme razuma, vrijeme onoga koji je toliko odgovarao iz Pavlove poslanice.”

“Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sklopio je oči onako kako je i živio, u miru sa sobom, bogom, crkvom i ljudima”, kazao je Vučić, kako prenosi RTS.

On je naveo da je život patrijarha Irineja imao jasne ciljeve, boga, ljubav i Srbiju i cjelokupan srpski narod.

“I njegov bog je bio bog razuma, koji prašta, razumije i voli. Onaj koji nas uči i koji nas čuva. Dobro je znao da su nada i vjera nemoguće bez ljubavi. A njegova Srbija je bila ona koju je sam stvarao, koja razumije, koja pobjeđuje radom, koja nema potrebu da mrzi. Hram koji je gradio i završio je hram te i takve Srbije. Vjerovao je da veličina hrama nije u njegovoj dimenzijama i velelepnom mozaiku već u jedinstvu na koje poziva. Na mnogo načina i on je bio ovaj naš hram. Pred njim nije bilo zađevica i mržnje. Da vjerujemo u srpstvo i zajedništvo kako je i on vjerovao. Patrijarh Irinej je sklopio oči sa jednom željom za sve nas, da njegov hram nikada ne porušimo. Da ostanemo ono što je stvarao, da volimo i radimo zajedno okupljeni u hramu ljubavi i mira. Obaveza je velika to za nas. I mnogo hramova smo porušili prije nego što nas je ubijedio da sačuvamo ovaj. Hoćemo li znati bez njega i bez njegove blage ruke i mirne riječi da ostanemo jedno u hramu”, kazao je Vučić.

Kada se odvali gromada od stijene ostane praznina koju ni vijekovi ne mogu popuniti, poručio je on.

“Pamte se po ovozemaljskim tragovima koje su ostavili, po raskošnosti. Patrijar Irinej ostavio je djelo vrijedno divljenja. On je sagradio ovaj hram. Znam koliko je energije i ljubavi uložio u to. Spreman sam da kažem da njega nije bilo gradili bismo ovaj hram već decenijama. On je rekao da je ovaj hram nova Sveta Sofija. Volio je Rusiju, patrijarha Kirila, predsjedniku Putinu bio beskrajno zahvalan. Ali, nije bio nikada ni protiv koga sa Zapada. Bio je ubijeđen da možemo sa njima da gradimo mir”, istakao je Vučić.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button