VUČIĆ: Postojao je plan nekih ambasada da se u Srbiji izazove nestabilnost, slično kao u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

VUČIĆ: Postojao je plan nekih ambasada da se u Srbiji izazove nestabilnost, slično kao u Crnoj Gori

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da ne bi volio da vanredni parlamentarni izbori budu ove godine, ali nij isključio tu mogućnost.

Postojao plan, kako je rekao, „nekih ambasada“ da se na novim izborima izazove nestabilnost i da Srbija više ne može samostalno da donosi odluke.

Vučić je, govoreći za Prvu TV, istakao da je plan bio da se stvore tri bloka i da onda sve kombinacije budu moguće, ali da je on to na vrijeme prepoznao i spriječio.

“Ako je riječ o predsjedničkim izborima oni zavise od moje odluke, a ne od nivoa legitimiteta koji nije upitan, ali kada je riječ o parlamentarnim plan je bio da se izazove nešto kao u Crnoj Gori. Da se SNS koji ima 43 do 45 posto, spusti na 35 do 37 odsto”, rekao je Vučić.

Desničarske stranke bi, kaže, sa 10,5 trebalo da skoče na 15 odsto,  SPS bi porastao sa 11 na 15 odsto, a evropski blok u koje ubraja „zelene jedne i druge, (Dragana) Đjilasa, pa i (Vuka) Jeremića, (Zdravka) Ponoša i ostale“, bi porastao na ukupno 20 do 22 posto, plus manjine i ostali.

Tako bi se, dodao je Vučić, formirala ta „tri kampa“, jedan je SNS, drugi socijalisti i desničari, a treći ljevičari i manjine.

To je, tvrdi on, idealno za strance za razaranje Srbije.

“Onda tu SNS ne može lako sa manjinama nego mora da uzme nekog od evropejaca. Stranci bi time dobili haos”, rekao je Vučić.

On je odbacio tvrdnje da izbora neće biti jer to ne dozvoljavaju pojedine ambasade, i ponovio da ambasadori ne mogu da utiču na politiku Srbije.

Kao primjer je naveo da se stalno govorilo da „jednu ministarku“ neće dati ambasade, pa je ona ipak smijenjena.

Vučić je rekao i kako vjeruje da će sa SPS-om još raditi „u narednih šest mjeseci, godinu dana“.

Dodao je da je „već nekoliko godina“ primijetno da SPS ne učestvuje tokom rasprava o Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da je njegov razgovor sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem povodom dešavanja u parlamentu na sjednici o Kosovu i Metohiji, prošao „pristojno“.

Dodao je da je u vreme svog mandata četiri puta učestvovao u raspravi u parlamentu, i da u vrijeme vlasti SNS-a nisu isključivani iz Skupštine Srbije poslanici i poslaničke grupe, kako je to ranije bio slučaj, „zbog toga što bi nešto rekli“.

Ocijenio je da je „u Srbiji diktatura zato što opozicija može da radi šta god hoće“ i da je vlast tolerantna, da želi i ne plaši se rasprave, i da je i skupštinska sjednica zakazana zato što su rekli sa čime su došli zapadni predstavnici u Beograd.

Povodom navoda da je Vlada Srbije plaćala bivšu državnu sekretarku Sjedinjenih Američkih Država Hilari Klinton kao savjetnika, Vučić je rekao da će premijerka Ana Brnabić dostaviti u narednih nekoliko dana sve uplate prema inostranstvu koje je vlada imala od 2014. godine do danas.

“Nije tačno da je plaćeno Hilari Klinton. Nikakvih para, ni za kakve savjetnike, niti bilo šta”, kazao je Vučić.

On je negirao i da premijerka Brnabić ima hrvatski pasoš.

Vučić je rekao i da je jasno da postoji znatno uplitanje velikih sila u unutrašnja pitanja Srbije.

“Svi hoće preko srpske grbače da ostvaruju ciljeve. Dovoljno je da pogledate izjave zvaničnika najvećih svjetskih sila, i sa Zapada i sa Istoka, pa da vam bude jasno da svi računaju da baš u Srbiji pobjede onu drugu stranu pošto neće lako doći do pobjede na ukrajinskom ratištu ni za jednu od strana”, rekao je Vučić za televiziju Prva.

Vučić je kazao i da u Beogradu postoji jedan „istaknuti srbomrzac, Evropljanin koji nije vezan za EU“.

“O strancu je riječ, toliko mrzi Srbe i Srbiju da se to rijetko sreće. Vidio sam mnogo ljudi koji mrze Srbe, ali ovakvog nisam nigdje i nikada mogao da vidim”, naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije je dodao da neće da kaže o kome govori da ga ne bi optužili da mu je „stavio metu na čelo“.

Bliži se trenutak kada ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji

Vučić je rekao i da se približava trenutak kada će Beograd morati da uvede sankcije Rusiji i da po tom pitanju očekuje neuporedivo snažnije pritiske Zapada.

“Pustite da tjeramo ovako dok možemo, znaću kad je trenutak i neću ništa da krijem od ljudi. Taj trenutak se približava odavno, plašim se da više nisu u pitanju ni mjeseci”, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da slijedi „velika eskalacija“ sukoba u Ukrajini i da će Beograd zbog toga biti suočen sa neuporedivo snažnijim pritiscima po pitanju odnosa prema Rusiji i po pitanju Kosova, odnosno da će se naći između čekića i nakovnja.

“Slijedi velika eskalacija. U narednih pet, šest mjeseci slijede najžešći sukobi, najteži do sada, i to će se na našu zemlju odraziti tako što će pritisci na Beograd, po pitanju odnosa prema Rusiji, biti dva ili tri puta snažniji iako su bili veoma, veoma snažni. Biće strahovito snažni pritisci i oko Kosova”, naveo je Vučić.

Dodao je da to „ne govori zato što misli da će tako da se desi, već zato što postoje stvari za koje zna da će da se dese“.

Vučić je rekao da „više nije sasvim jasno ko pobjeđuje u Ukrajini“, da se prije par mjeseci „činilo da kolektivni Zapad pobjeđuje, a da sada to više nije jasno“.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com