Vučićeve razgovore prodavali kriminalnim klanovima i strancima?

Radna grupa MUP je ustanovila da je bilo nezakonitog prisluškivanja predsjednika Srbije, ali pitanje je šta je dio policije, koji je stavio šefa države na mjere, uradio s dobijenim. Bezbjednjaci ne isključuju ni prodaju informacija, piše Kurir.

Pošto je radna grupa MUP, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, prikupila dokaze koji pokazuju da jeste bilo nezakonitog prisluškivanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice od strane dijela pripadnika policije, nameće se pitanje koji interes je imala pomenuta grupa da šefa države stavi na mjere. Prema ocjeni sagovornika Kurira, motiv može biti i prodaja informacija kriminalnim klanovima i strancima, jer detalji razgovora predsjednika jedne zemlje s članovima porodice ili saradnicima predstavljaju kapitalne informacije, čija je cijena nemjerljiva.

Saslušano 50 osoba

Policija je, podsjetimo, u vezi sa aferom prisluškivanja predsjednika saslušala oko 50 osoba, uključujući i bivšu državnu sekretarku MUP Dijanu Hrkalović i Dejana Milenkovića Bagzija, nekadašnjeg načelnika Službe za specijalne istražne metode UKP. Hrkalovićka, najviše rangirana među saslušanima, poslata je i na poligraf. Ona je najprije prihvatila poligrafsko ispitivanje, da bi, kako pišu mediji, bukvalno u trenutku kad je trebalo da bude priključena na aparat, rekla da se predomislila i da odbija ovakav način ispitivanja.

Marko Nicović, nekadašnji direktor beogradske policije, kaže za Kurir da se informacije iz prisluškivanih razgovora neke osobe mogu prodavati, a da njihova cijena zavisi od važnosti same osobe koja je slušana.

“Informacije vrijede onoliko koliko vrijedi ta osoba koja je prisluškivana. Najskuplje su, naravno, informacije o predsjedniku jedne zemlje, to su onda kapitalne informacije… Cijena? Samo je maštom ograničena. Zainteresovana strana platiće za tako nešto koliko god se traži”,  kaže Nicović.

Kako naglašava, prisluškivanjem takve osobe vi možete saznati konstalacije u zemlji, da vidite s kim se ta osoba čuje, ko je važan, šta pričaju…

“Zatim, odnosi unutar stranke, ko su klanovi, ko je u toj hijararhiji važan… Kad imate takve informacije, onda znate i kako da se postavite, opredjeljujete…”, dodaje on.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbjednost Orhan Dragaš podsjeća da je mnogo aspekata u ovoj aferi sa prisluškivanjem predsjednika Srbije koji moraju biti ispitani.

“Prije svega, mora se utvrditi koje su interese htjeli da ostvare oni koji su se drznuli da nelegalno prisluškuju prvog čovjeka države. Da li je u pitanju saradnja s kriminalnim krugovima ili sa stranim službama, a ne treba isključiti ni obje varijante zajedno. Sam taj postupak, prisluškivanje predsjednika države, nešto je što je teško krivično djelo i ne postoji zakonski okvir za tako nešto”, ističe Dragaš.

Spisak prisluškivanih

Javnost je o aferi sa prisluškivanjem saznala upravo od Aleksandra Vučića. Predsjednik Srbije je u intervjuu za novogodišnje izdanje Kurira otkrio da je prisluškivan oko godinu i po dana i da ima dokaze za svoje navode – sopstvene snimljene razgovore. Kad je klupko počelo da se odmotava, saznalo se da su prisluškivani i članovi njegove porodice brat Andrej Vučić i stariji sin Danilo, kao i saradnici Miloš Vučević, Nikola Selaković, Vladimir Đukanović i Luka Petrović. Na spisku prisluškivanih je bio i sportski funkcioner Zvezdan Terzić. Oprema za prisluškivanje je nabavljena tajno, mimo svih, i bila je MUP.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button