Za grijanje škola oko 900.000 eura

Ministarstvo prosvjete u ovoj godini planira da potroši oko 1,8 miliona eura na javne nabavke, a među najvećim investicijama su energenti za grejnu sezonu i nabavka kompjuterske opreme za crnogorske škole.

Prema planu za 2023. godinu, najveći dio novca iz budžeta tog Vladinog resora biće iskorišćen za nabavku peleta, za grijanje vaspitno-obrazovnih ustanova.

Za pelet bi trebalo da bude utrošeno oko više od 900.000 eura, sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost (PDV), dok će nabavka uglja koštati oko 70.000.

Ministarstvo prosvjete namjerava i da tokom ove godine kupi računarsku opremu za obrazovno-vaspitne ustanove, za šta bi trebalo da izdvoje oko pola miliona eura.

Prema planu javnih nabavki, softverske licence, odnosno operativni sistem, koštaće oko 155.000 eura, usluge satelitskog interneta oko 37.000, a poštanske usluge i usluge štampanja po 10.000 eura.

Za uslugu ugradnje i održavanja GPS uređaja za vozila za prevoz učenika, Ministarstvo planira da izdvoji oko 18.000 eura iz budžeta, dok će izrada geološkog elaborata sa bušotinama za objekat Srednje mješovite škole “Ivan Goran Kovačić” u Herceg Novom koštati oko 35.000 eura.

Za sredstva za higijenu planirano je oko 11.000 eura.

Brojne vaspitno-obrazovne ustanove prethodnih mjeseci suočavale su se sa nestašicom grijanja, zbog nemogućnosti nabavke energenata. Zbog hakerskih napada prošlog ljeta i nemogućnosti raspisivanja tendera, nedostatka sredstava, odnosno čekanja rebalansa budžeta i drastičnog rasta cijena, nije bilo dovoljno energenata za sve škole. Zbog nestašice energenata u novembru pojedine škole skratile su časove na deset minuta, a dio njih morao je da sam nabavlja sredstva za grijanje…

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je početkom ove sedmice da su sve škole na vrijeme dobile gorivo za grijanje objekata.

loading...
loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com