ZA ZABRINUTOST: Gojazno svako šesto dijete u Crnoj Gori

Prekomjernu tjelesnu težinu ima svako šesto dijete u Crnoj Gori, navodi se u Programu mjera za unapređenje stanja uhranjenosti i ishrane u Crnoj Gori sa Akcionim planom 2019-2020. godine, prenosi Dan.

U tom dokumentu se ističe da su nezdrava ishrana, upotreba duvana, zloupotreba alkohola i fizička neaktivnost identifikovani kao glavni faktori rizika za hronične nezarazne bolesti.

“U Crnoj Gori, kao i u većini ostalih zemalja evropskog regiona, vodeće nezarazne bolesti koje dovode do prijevremenog umiranja su kardiovaskularne bolesti i neoplazne. Od bolesti kardiovaskularnog sistema prednjače moždani udar i ishemična bolest srca, dok kod neoplazni prednjači karcinom pluća. Pušenje, nepravilna ishrana i upotreba alkohola predstavljaju, u poređenju sa istom studijom koja je sprovedena prije 10 godina, i dalje tri vodeća preventabilna faktora koji dovode do prijevremenog obolijevanja i umiranja”, naglašava se u tom Programu.

Crna Gora se, kako je precizirano, 2015. pridružila Evropskoj inicijativi za praćenje gojaznosti kod djece, a već 2016. Institut za javno zdravlje sproveo je prva mjerenja na uzorku od 1.900 djece uzrasta sedam godina.

“Rezultati su pokazali da je 18,1 odsto dječaka pregojazno, dok je 22,8 odsto gojazno. Slično kao kod dječaka isti procenat djevojčica (18,1 odsto) ima prekomjernu tjelesnu težinu, dok je 11,9 odsto djevojčica gojazno”, piše u Programu mjera za unapređenje ishrane.

Prva studija o unosu soli (natrijuma i kalijuma) u populaciji sprovedena je u toku 2018. godine, a uzorak stanovništva obuhvatio je 639 učesnika između 25 i 65 godina.

“Samo 46 učesnika (sedam odsto) zadovoljilo je nivo konzumacije soli od pet grama ili manje preporučenih od strane SZO, znatno manje kod muškaraca nego kod žena”, navodi se u programu.

Istraživanje jodnog unosa trudnica u Crnoj Gori 2017. pokazalo je da su one u Crnoj Gori u blagom jodnom deficitu.

DAN
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button