Za zaštitu kulturnih dobara Podgorice više od 100.000 eura  

Glavni grad Podgorica je za zaštitu kulurnih dobara u okviru Javne ustanova Muzeji i galerije Podgorice  obezbojedio 106.700 eura za konzervatorsko-restauratorski radovi na dijelu spomeničkog kompleksa Medun, kao i konzervatorski projekat za kulturno dobro Tvrđava Ribnica. Takođe, na arheološkom lokalitetu Duklja sprovode se istraživanja duži vremenski period. U kontinuitetu će se vršiti obilazak i uvid u stanje spomenika i spomen-obilježja Glavnoga grada i na osnovu stepena ugroženosti pojedinih spomenika preduzimati sanacione mjere.

Javna ustanova Muzeji i galerije Podgorice u okviru svog djelokruga rada objedinjuje tri djelatnosti od posebnog javnog interesa: muzejsku, galerijsku i zaštitu kulturnih dobara.

U okviru Muzejske djelatnosti Ustanove, realizovaće se niz izložbi i drugih manifestacija: izložba Fotografi na crnogorskom dvoru; Noć muzeja; izložba Kneževske grobnice – Bronzano doba na prostoru Crne Gore; Dani Marka Miljanova.

Aktivnosti Galerijske djelatnosti započeće retrospektivnom izložbom slikaSlobodana Boba Slovinića, zatim će se organizovati niz izložbi: izložba Ane Šćekić; izložba Todora Vučkovića; izložba fotografija Maje Đurić; izložba Gordane Kuč; izložba Milivoja-Miška Babovića; izložba Svetlane Dragojević; izložba radova odabranih škola na temu kulturne baštine; izložba slika „Sobitija“ autora Nove Frangovskog.

Izdavački segment Ustanove u ovoj godini će obuhvatiti objavljivanje objavljivanje zbornika radova „Nova antička Duklja IX“, knjige „Narodna predanja i legende V“; zbornik radova Ustanove „Muzeografija II“, kao i monografija akademskog umjetnika Đeljoša Đokaja.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button