Za zdravlje je važno u koje doba dana pijete kafu - Volim Podgoricu

Za zdravlje je važno u koje doba dana pijete kafu

Mnogi od nas započinju dan šoljicom kafe, ali stručnjaci smatraju da to nije najispravnije. Važno je paziti na doba dana kada pijete kafu.

Naučnik Džejms Bets smatra da loš san podiže nivo kortizola, hormona stresa u tijelu i kao rezultat toga, nivo šećera u krvi može postati previsok.

“Najbolje je pričekati nekoliko sati nakon buđenja da bi se konzumirala kafa. Preporuka je piti kafu nakon doručka kako biste bolje kontrolisali svoj metabolizam”, napisao je u svojoj studiji.

Najbolje vrijeme za ispijanje kafe je kasno ujutru, kada vam se nivo kortizola spusti. To znači da ako se budite oko sedam sati ujutro, kafu bi trebalo popiti između deset sati i podne. Ako ste spremni da promijenite jutarnje navike mogli biste primijetiti da će vam odgađajne prve šolju kafe pomoći da duže ostanete energični.

Učinci kofeina mogu trajati između tri i pet sati, zavisi od osobe. Dakle, nekoliko sati prije spavanja ne bi trebalo da pijete kafu da vam kofein ne bi poremetio san.

Studija je pokazala da nas kortizol u kafi održava budnima i pomaže nam da se koncentrišemo se na zadatke koje izvršavamo. Osim toga, kortizol reguliša i metabolizam, odgovor imunološkog sistema, pa čak i krvni pritisak.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com