“Zaposleni u školama da se vakcinišu koliko je danas”

Svi koji su zaposleni u školama, a nijesu vakcinisani, trebalo bi prvu dozu cjepiva protiv korona virusa da uzmu još danas. Tako će moći da prime drugu dozu pred sam početak školske godine, jer samo obje doze znače punu vakcinaciju, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama beogradski imunolog Dragoslav Popović.

Smatra kako će prioritet biti i vakcinacija zaposlenih u školskom sistemu, dok je, govoreći o vakcinaciji djece, rekao da su za sada dostupne samo dvije vakcine i to za djecu stariju od 11 godina.

Uvjeren je kako će vakcinacija djece biti jedan od priotiteta u narednom periodu.

“Međutim, za sljedeću školsku godinu, prioritet je vakcinacja školskog osoblja i pridržavanje mjera prevencije u svakoj školi. Svi bi voljeli da se djeca vrate u škole, njihovo zdravlje, ali i obrazovanje su visoko na listi prioritete svakog društva”, rekao je Popović.

Kad je riječ o broju vakcinisanih u našoj zemlji, Popović je rekao da je Crna Gora odradila dobar posao, te da nema razloga da ne nastavi tako.

Ono što povećava rizik, upozorava naš sagovornik, je priliv turista: “Ali od početka pandemije pokušavamo da nađemo način i da zaštitmo zdravlje i da održimo ekonomiju, što nije nimalo lako”.

Iako je jedna trećina vakcinisanog stanovništva Crne Gore, kako je rekao, odličan rezultat, Popović smatra kako je to “tek polovina puta”.

“Jer vam treba bar još toliko vakcinisanih da bi se aktivirao kolektivni imunitet i puna zaštita protiv pandemijskog virusa. U periodu pred nama, najvažnije je održati stalnu i što direktniju komunikaciju sa nevakcinisanim stanovništvom da bi se odgovorilo na njihova pitanja, potecijalne sumnje i bojazni oko vakcinacije i da bi ojačali povjerenje između njih i zdravstvenih radnika”, rekao je Popović.

Upozorava da je veliki broj turista na crnogorskom primorju, uz opuštanje koje uz odmor ide, rizično i za turiste i za domicilno stanovništvo.

“Posebno su ugorženi nevakcinisani, jer je virusu put do njih i onih koji se ne pridržavaju drugih mjera širom otvoren. Moguće je da će broj zaraženih naglo rasti, ali se nadamo i da će broj težih slučajeva obolijevanja biti mnogo niži nego ranije, prvenstveno zbog vakcinacije”, rekao je Popović.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com