ZEKOVIĆ: Ozbiljna manipulacija, izvinjenje javnosti i porodici Gardašević

Osudio sam uznemiravanje i vrijeđanje poslanika Milana Kneževića. Tačno je da javne ličnosti, kao što jeste poslanik Knežević, trebaju da imaju pojačanu toleranciju na stavove i primjedbe iz javnosti, ali je neprihvatljivo da bilo ko bude uznemiravan i vrijeđan po osnovu svog izgleda, saopštio je Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava i član Građanske inicijative 21. maj.

“Preduzete policijske, tužilačke i sudske aktivnosti ukazuju da je incident ispred aerodromske zgrade u Golubovcima značajno drugačiji od onog kako je prvobitno predstavljeno. Žao mi je što je taj događaj zloupotrijebljen, kroz dodavanje određenih, nepripadajućih, nestvarnih, elemenata kako bi se podstakle podjele u društvu i pokazalo da jedan dio javnosti, u koje spadaju nacionalni Crnogorci, ima navodno nepoštovanje i gaji netrpeljivost prema onima koji se osjećaju Srbima”, rekao je Zeković.

Prema njegovim riječima, poslanik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević ima odgovornost ali i moć da doprinosi kvalitetnijim društvenim i etničkim odnosima u Crnoj Gori.

“On i svi drugi su obavezni da se kod predstavljanja slučaja kršenja ljudskih prava ne vodi emocijom ili određenim političkim i drugim tendencijama, već isključivo da se drži činjenica i dokaza. U politički i na druge načine podijeljenom društvu, u kojem su građani naročito osjetljivi i fokusirani prema pitanjima identiteta i karaktera društva, preuveličavanje i izmišljanje kršenja ljudskih prava, čemu svjedočimo i u konkretnom slučaju, su naročito opasni jer mogu da se prepoznaju i shvate kao javno podsticanje na nasilje. Žao mi je što nijesam sadržajnije provjerio i potvrdio događaj. Izvinjavam se zbog toga javnosti i familiji Gardašević”, poručio je Zeković.

On pojašnjava da se oslonio na primarno na svjedočenje Kneževića, koji se predstavio za žrtvu, na uobičajene policijske, tužilačke i druge izvore koji su do sada bili pouzdani kao i na zvaničan stav državnotužilačke oganizacije.

“U crnogorskom iskustvu, srećom, do sada nijesu bili česti primjeri izmišljanja kršenja ljudskih prava. Izvinjavam se, javnosti i Gardaševićima, što nijesam dodatno, kako to uobičajeno i činim, provjerio koherentnost i dosljednost predstavljenog iskaza. Čekao sam da poslanik Knežević, a naročito, nadležni državni organi pruže razjašnjavajuće informacije. Posebno da se objasni osnov kontakta sa Gardaševićima i na osnovu kojih ovlašćenja i pozitivnih propisa je Kneževićev šofer postupao prema Gardaševićima”, navodi on.

Nadležni organi, naglašava Zeković, do ovog trenutka nijesu saopštili njegov status – da li je službeno lice ili u skladu sa propisima angažovani zaštitar, te koje su mjere i radnje preduzeli u odnosu na tu osobu.

“Prateći reakcije iz javnosti u odnosu na sami događaj, uključujući i reakcije na moje oglašavanje tim povodom, potvrđuje se moj početni stav da je odgovornost na svima nama da Crna Gora bude zdravije društvo. Čitajući brojne komentare, i o samom sebi, prepoznajem potrebu da se udvostruče napori kako bi se istakla autonomija Građanske iniciajtive “21. maj” i obustavilo njeno političko i ideološko disciplinovanje”, zaključio je Zeković.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com