ZELENSKI POSLAO OŠTRO UPOZORENJE: Ukrajina će ciljati ruske vojnike koji pucaju na elektranu Zaporožje

Ukrajina će ciljati ruske vojnike koji pucaju na nuklearnu elektranu u Zaporožju, ili je koriste kao bazu iz koje pucaju, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Ukrajina i Rusija razmjenjuju optužbe zbog višestrukih slučajeva granatiranja elektrane Zaporožje, najveće nuklearne elektrane u Evropi.

Ruske snage su zaposjele elektranu Zaporožje u ranoj fazi rata.

“Svaki ruski vojnik koji puca na elektranu, ili puca koristeći elektranu kao zaklon, mora da razumije da on tada postaje specijalna meta našim obavještajcima, našim specijalcima, našoj vojsci”, poručio je Zelenski u večernjem obraćanju u subotu, 13. avgusta.

Zelenski, koji nije dao dodatne detalje, ponovio je optužbe da Rusija koristi nuklearnu elektranu za ucenjivanje.

G7, grupa najmoćnijih svetskih ekonomija, tražila je od Moskve da povuče svoje snage iz elektrane.

Ukrajinska obavještajna agencija je ranije upozorila na nove ruske “provokacije” oko elektrane, dok je gradonačelnik mjesta u kojem se nalazi elektrana, koji je trenutno u egzilu, rekao da je ona ponovo meta ruskih granata.

Vladimir Rogov, lokalni zvaničnik kojeg su postavili Rusi, na Telegramu je poručio da u stvari ukrajinske snage granatiraju.

Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, putem Tvitera je optužio Rusiju da “gađa dio elektrana gdje se stvara energija koja pokreće jug Ukrajine”, te da je cilj da za ovo okrive ukrajinsku vojsku.

Obaveštajna agencija Ukrajine je navela da su ruske snage postavile samohodnu haubicu Pion kod obližnjeg grada, te na nju stavile ukrajinsku zastavu.

Agencija je takođe rekla da su napadi od 11. avgusta, koji su oštetili infrastrukturu za pumpanje vode i vatrogasnu stanicu, izvedeni iz sela Vodjane, oko sedam kilometara istočno od elektrane, koje je pod ruskom kontrolom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com