ŽIVI LI CRKVA S NARODOM: Popovi u bijesnim limuzinama, možda Isus nije ni jahao na magarcu! - Volim Podgoricu

ŽIVI LI CRKVA S NARODOM: Popovi u bijesnim limuzinama, možda Isus nije ni jahao na magarcu!

Sudeći po limuzinama u kojima su došli na početak Sabora SPC, pojedine vladike su patrijarhu Irineju položile debele račune.

Slučajni prolaznici mogli su da pomisle da se u Patrijaršiji održava veliki biznis forum, a ne sastanak duhovnika zavjetovanih na skromnost.
Ekipa “Blica” koja je juče fotografisala luksuzne četvorotočkaše vladika juče se našla na meti sveštenog lica iz pratnje vladike vranjskog Pahomija.
Jovan Šumadijski

Jovan Šumadijski
– Ko vam je dao odobrenje za slikanje? – upitao je muškarac u mantiji nakon što je spustio staklo na „mercedesu” E klase i ugledao fotoaparat.

Nezadovoljan odgovorom fotoreportera da samo radi ilustracije, sveštenik je priprijetio.

– Opasno je to što radite. Opasno je po vas – poručio je ekipi “Blica” prije nego što se odvezao ka centru Beograda.

Jefrem Banalučki

Jefrem Banalučki
Kako se bližio početak Sabora, tako su vladike pristizale. Ređali su se “mercedes ML”, „škoda superb” i “oktavija”… Međutim, ima i skromnih vladika, pa je tako episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije stigao u porodičnom „fordu C-maks“.
Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije

Foto: P. Dimitrijević / RAS SrbijaEpiskop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije
Vjerski analitičar Draško Đenović kaže da ovakva raskoš vladika pokazuje da su zavjet koji su dali Bogu da će živjeti u skromnosti, ostavili za nebeski, a ne ovozemaljski život – kaže Đenović.

– Ovi automobili pokazuju da Crkva ne živi s narodom, već da su se od njega odrodili – kaže Đenović.

Inače, prva tačka dnevnog reda na Saboru bila je razmatranje stanja u eparhijama, a pod posebnom lupom bili su izvještaji o novcu.

SABOR SPC Konačna odluka o smeni vladike Jovana

Na Saboru SPC odlučivaće se o vladici niškom Jovanu (Puriću), koji bi mogao da bude razriješen funkcije, saznaje „Blic”.

Isus na magarcu, a oni u džipovima

– Ako bi se gledao vozni park ispred Patrijaršije, moglo bi se zaključiti da Isus nije jahao na magarcu, kao što kaže Jevanđelje, već je jezdio u džipu, „audiju“, „mercedesu“… Vladike SPC bi morale da se otrijezne i da zavedu red među sobom, odnosno da se Sabor pozabavi likom i djelom svakog svog člana ponaosob, a ne selektivno i od slučaja do slučaja. Inicijativu treba da pokrene patrijarh Irinej lično, pošto kod njega nema naznaka luksuza – kaže Đenović za “Blic”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com