ŽUGIĆ: Treba razmisliti o zaduženju kod MMF-a

Iako je ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao da za ovu i narednu godinu nije planirano zaduženje kod Međunarodnog monetarnog fonda, guverner Centralne banke Radoje Žugić smatra da bi ipak trebalo razmisliti o tom aranžmanu.

Žugić je to kazao na Samitu guvernera zemalja regiona koji je održan u Budvi, a sa kojeg je poručeno da su ekonomije država Zapadnog Balkana ugroženije nego ikada, te da se jedino kroz sinhronizaciju mjera fiskalne i monetarne politike donekle mogu ublažiti posljedice krize. Žugić je kazao da će zbog ogromne neizvjesnosti i pratećih rizika, „naredni period zahtijevati pažljivo praćenje poslovanja banaka i razmatranje potrebe uvođenja novih, aktuelnoj situaciji prilagođenih prudencijalnih mjera na mikro i makro planu“.

Samit organizuje Savez ekonomista Srbije, uz pokroviteljstvo Ministarstva finansija, Centralne banke i Uprave prihoda i carina Crne Gore.

U okviru panela pod nazivom „Monetarna politika u inflatornom okruženju“ guverneri iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, razgovarali su, između ostalog, o ulozi centralnih banaka u novim okolnostima, izazovima sa kojima se suočava finansijski sektor i dometima i ograničenjima mjera monetarne politike za ublažavanje inflacije, te načinima preveniranja rizika koje nameće aktuelna kriza

U svom uvodnom obraćanju, kako se navodi, Žugić je izrazio zadovoljstvo ponovnim okupljanjem guvernera iz zemalja regiona, ističući da su „ovakvi skupovi prilika da razmijenimo iskustva i stavove i, diskutujući o politikama koje sprovodimo u svojim zemljama, donosimo zaključke o efikasnosti mjera, kao i da dolazimo do rješenja za izazove kojih je danas i previše“.

“Zbog ogromne neizvjesnosti i pratećih rizika, naredni period će zahtijevati pažljivo praćenje poslovanja banaka i razmatranje potrebe uvođenja novih, aktuelnoj situaciji prilagođenih prudencijalnih mjera na mikro i makro planu”, kazao je Žugić.

Učesnici panela su se saglasili u ocjeni da, u aktuelnim okolnostima, centralne banke moraju voditi preventivne i adekvatno dizajnirane politike, te da se, paralelno i u saradnji sa nosiocima fiskalne politike, moraju baviti strukturnim izazovima, koji će nesumnjivo uticati na finansijsku i makroekonomsku stabilnost.

“U vremenima izazova i velike neizvjesnosti kakvo je današnje, jasna vizija, sistematsko djelovanje i snažna regionalna saradnja potrebniji su više nego ikada”, zaključili su učesnici panela i izrazili očekivanje da će se globalna ekonomija, uprkos brojnim teškoćama, izboriti sa krizom i zakoračiti na put oporavka i prosperiteta.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com