Inspekcija u školama: Nastavnici predaju bez diploma i licenci!

Prosvjetna inspekcija je tokom redovnog inspekcijskog nadzora u osam osnovnih škola u Podgorici utvrdila da veliki broj nastavnog osoblja ne ispunjava stručne kriterijume, nema potrebne diplome i da je angažovan na period od mjesec dana, bez raspisivanja oglasa za zapošljavanje, piše Dan.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Danu je saopšteno da su, shodno planu rada, odradili nadzor u podgoričkim školama.

Tom prilikom su utvrđene nepravilnosti koje su se odnosile na organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u tim ustanovama. Oni nijesu saopštili o kojim školama je riječ.

“Tokom provjera je utvrđeno da su tri lica angažovana na poslovima stručnog osposobljavanja nastavnika suprotno propisanim pravilima. Takođe, u pet slučajeva utvrđeno je da nastavnici ne ispunjavaju uslove u pogledu profila stručne spreme nastavnika”, naveli su iz Prosvjetne inspekcije.

Prosvjetni inspektori su utvrdili da je 18 nastavnika angažovano više puta po 30 dana, pa su ukazali subjektu nadzora da u roku od sedam dana otkloni utvrđene nepravilnosti, to jest da raspiše konkurs za određeno radno mjesto i izvrši izbor u skladu sa propisanim pravilima.

“Nakon uvida u dosijea personala, utvrđeno je da deset nastavnika nije posjedovalo diplome u svojim dosijeima, već samo uvjerenja o diplomiranju, pa je naloženo da se u roku od 15 dana otklone nepravilnosti. Utvrđeno je da 12 nastavnika nije posjedovala licencu za rad, tako da je Prosvjetna inspekcija preventivno djelovala i ukazala da se navedene nepravilnosti otklone u roku od 15 dana”, rekli su iz Uprave.

Oni su najavili da će prosvjetna inspekcija u aprilu izvršiti inspekcijski nadzor u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama na teritoriji opština Danilovgrad i Nikšić.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button