Sep Blater “preživio” skandal, ponovo na čelu FIFA-e - Volim Podgoricu

Sep Blater “preživio” skandal, ponovo na čelu FIFA-e

Švajcarac Josef Sep Blater reizabran je za predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA) na 65. Kongresu FIFA.

Blater je dobio 133 glasa od 209 članica FIFA za peti uzastopni mandad na čelu FIFA u prvom krugu glasanja, a do drugog nije ni došlo, pošto se njegov protivkandidat jordanski princ Ali bin Al-Husein povukao iz trke.

Novi-stari predsjednik je tako ’preživio’ uprkos korupcijskom skandalu u FIFA usljed hapšenja šestorice visokih zvaničnika, kao i pristiska da napusti čelo organizacije, u čemu je najglasniji bio prvi čovjek UEFA Mišel Platini.

Blater je istakao da ce FIFA nastaviti prije svega da se bori protiv namještanja utakmica i rasizma, koji je veliki problem sporta.

On je na čelo FIFA stigao 1998. umesto Žoaa Avelanža pobedom na izborima protiv bivšeg predsednika UEFA Lenarta Johansona. Četiri godine kasnije neuspješan izazivač mu je bio prvi čovjek afričkog fudbala Isa Hajatu, pet godina kasnije nije imao protivkandidata, a 2011. je reizabran pošto se njegov rival Mohamed bin Hamam, predsjednik Fudbalske konfederacije Azije, povukao jer je suspendovan zbog optužbi za mito.

Blater: Sada sam predsjednik svima!

Po proglašenju Blaterove pobjede na izborima, Švajcarac se prvo zahvalio svom suparniku, za kojeg je rekao da je ostvario dobar rezultat. 

Prvenstveno, želio bih da odam priznanje i izrazim zahvalnost Princu Aliju. Jer, on je bio pravi konkurent i ostvario je veoma dobar rezultat i u ovakvoj situaciji je lako mogao da kaže: ’Ne, hajmo dalje, možda bih dobio više glasova“, istakao je Blater. 

Odmah potom, Blater je istakao da će vratiti brod na obalu. 

„Hvala vam što ste mi dali priliku da u naredna četiri godine vodim ovaj brod koji se zove FIFA i vratićemo ga na obalu i fudbal će se igrati svuda, ali na tome moramo da radimo, kao i na drugim stvarima“, naglasio je prvi čovjek FIFA. 

Takođe, najavio je promjene u organizaciji vladajućeg tijela svjetskog fudbala, istakao da je potrebno da žene budu više angažovane, ali i da neće dirati Svjetsko prvenstvo. 

„Sjetite se, prije četiri godine sam imao mnogo problema da riješim, izazivao sam vas, sada to neću, ali moramo da sredimo neke probleme unutar FIFA jer moramo da imamo bolje predstavnike konfederacija, potrebne su nam i žene, moramo da ih imamo više. Moramo da uradimo više i u organizaciji takmičenja, neću dirati Svjetsko prvenstvo, ali ćemo morati više da poštujemo Okeaniju, oni imaju samo jedan glas, to nije dobro za solidarnost u FIFA. Nećemo dirati Mundijal, u tome se slažem sa vama. Preuzimam rizik, uvjeren sam da možemo to da uradimo“, rekao je Blater. 

Blater je potom obećao da će za četiri godine svom nasljedniku predati jaku organizaciju. 

„Vjerujem da će nam Bog, Alah ili ko god omogućiti da dovedemo FIFA tamo gdje treba da bude. Svom nasjledniku ću ostaviti FIFA u dobrom stanju. Godine nisu problem, imate ljude koji imaju 50 godina, a koji su stari. Rekao sam vam na početku, kada smo započeli ove izbore, volim vas, ja volim svoj posao i volim šta radimo zajedno. Nisam savršen, niko nije, ali odradićemo dobar posao zajedno. Hvala vam na povjerenju. Idemo, FIFA!“, istakao je Švajcarac i dodao je da je sada svima predsjednik, bez obzira da li su glasali za njega ili Princa Alija.

(b92)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com