Janović: Nakon školskog, novi izazov biće predškolski sport - Volim Podgoricu

Janović: Nakon školskog, novi izazov biće predškolski sport

Više od 700 mališana, sa djecom iz Dnevnog centra i sportsko-rekreativnog društva „Specijalna olimpijada“ proslavili su na nikšićkom stadionu dan JPU „Dragan Kovačević“ i to pod sloganom „Danas imamo razloga za slavlje, al na prvom mjestu sport je djeco zdravlje“.

To između ostalog, kako je na otvaranju manifestacije saopštio ministar sporta Nikola Janović, obavezuje Ministarstvo i njega kao prvog ministra sporta u nezavisnoj Crnoj Gori, da strateški i institucionalno utabaju put svoj djeci, da već od malih nogu zakorače u svijet sporta, koji će kroz zabavu i učenje doprinijeti njihovom srećnom i pravilnom odrastanju.

Janović je pred više hiljada gledalaca, većinom roditelja, koji su predškolce bodrili sa tribina, apelovao da od malena navikavaju djecu na fizičku aktivnost i da im podstiču želju za vježbanjem, a na institucijama je da im, kako je rekao, sveobuhvatnim programima kreiranim za predškolski uzrast omoguće da kroz različite avanture na zabavan način savladaju, ne samo osnove bazičnih sportova, već i druge vještine.

Zašto da se fizičko vježbanje ne uvede u vrtiće na svakodnevnom nivou? Pitao je ministar Janović i naglasio da je to najzdraviji i najbolji način za prevenciju i liječenje velikog broja deformiteta i bolesti kod djece predškolskog uzrasta.

„Nije dovoljno samo klackanje, trčakaranje, ljuljanje na ljuljašci i spuštanje toboganom, već je potrebno da kroz igru i svestranu sportsku aktivnost, pripremimo naše mališane za svijet beskrajnih mogućnosti, a sport to jeste“. Samo na takav način, kako je rekao, neiscrpnu dječiju energiju usmjerićemo u vrlo važan proces njihovog uravnoteženog i pravilnog razvoja. To bi bio naš odgovor na hronični nedostatak fiizičke aktivnosti kod dječaka i djevojčica, koji sve više žive u virtuelnom svijetu video igrica, tableta i pametnih telefona, na šta nažalost ne ostaju imuna ni djeca predškolskog uzrasta.“

Potpisijući Memorandum o saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvo sporta nije moglo dobiti boljeg saveznika u toj misiji, poručio je ministar sporta i najavio da će nakon školskog, naš novi izazov biti predškolski sport.

Janović je nagovijestio da je Ministarstvo sporta spremno da u saradnji sa Ministartsvom prosvjete i Lokalnom upravom, podrži ideju koja datira od ranije, da u perspektivi, Nikšić dobije prvi sportski vrtić.

Ministar Janović je na kraju takmičarskog dijela manifestaciije pobjedničkoj ekipi „Sivih“ uručio pehar, uvjeren da će mnogi od njih izrasti u vrhunske sportiste, sjutra reprezentativce Crne Gore, koji će ponosno i dostojanstveno braniti nacionalne boje naše države.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com