Marej će tražiti savjet ljekara oko virusa zika uoči OI - Volim Podgoricu

Marej će tražiti savjet ljekara oko virusa zika uoči OI

Britanski teniser Endi Marej rekao je danas da će prije odlaska na Olimpijske igre u Rio de Žaneiro tražiti savet ljekara povodom virusa zika.

Osvajač zlatne olimpijske medalje sa Igara u Londonu 2012. je rekao da su na njega uticali nedavni izvještaji zdravstvenih stručnjaka, koji su naveli da bi bilo neetički da se Olimpijske i Paraolimpijske igre održe ovog ljeta u Brazilu.

„Razgovaraću sa ljekarima o tome i vidjeću šta mi savjetuju. Planiram da igram, ali ne znam kakva je tamo trenutna situacija. Moram da dobijem više informacija prije nego što donesem odluku”, rekao je Marej za radio BBC.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) rekao je da nema razloga da se odlože Olimpijske igre.

Grupa od 150 stručnjaka je uputila krajem prošle sedmice otvoreno pismo zdravstvenoj agenciji UN, pozivajući da se Igre odlože ili premjeste „u interesu javnog zdravlja”.

U pismu se navode nedavni naučni dokazi da virus zika izaziva teška oštećenja embriona, a kod odraslih neurološke probleme, uključujući i rijedak sindrom koji može biti smrtonosan ili dovesti do privremene paralize.

Autori pisma takođe ukazuju da, uprkos povećanim naporima da se iskorijeni zika – virus koji šire komarci, broj infekcija u Riju raste, a ne opada.

Epidemija je počela prije godinu u Brazilu, a sada se virus proširio na više od 60 zemalja.

Brojni sportisti su izrazili zabrinutost zbog virusa zika i doveli u pitanje učešće na Olimpijskim igrama. Golferi Rori Mekilroj, Deni Vilet i Šejn Lori su među njima, a sa takmičenja su se već povukli Australijanci Adam Skot i Mark Lejšman.

(Beta)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com