Prvi put se ne zna koliko mogu - Volim Podgoricu

Prvi put se ne zna koliko mogu

Sa ubjedljivo najmlađom reprezentacijom na šampionatu u Švedskoj najstarija Jasna Boljević -1989. godište, najmlađe Đurđina Jauković i Ljubica Nenezić 1997. godište, godinu starije Malović, Ujkić, Pavićević, Grbić, Ramusović…) Dragan Adžić će probati makar da pobjedom osigura prolaz u drugu fazu Evropskog prvenstva za rukometašice.

Nadaju se, što je najrealnija opcija, bodovima protiv Češke (7. decembra), ali neće pognute glave sačekati premijerni okršaj sa Danskom. U posljednjem kolu (9. decembra), kada će, vjerovatno, manje-više sve biti poznato, ,,crvene“ čeka duel sa Mađaricama.

“Da je Vanesa ostala zdrava, bila bi sigurno sa svojom generacijom u Švedskoj. Sreća da povreda nije teža i vjerovatno će poslije sedam do deset dana biti u treningu. Rovite igračice polako ulaze u treninge. Milena Raičević i Majda Mehmedović još nijesu u ful treninzima, a Marina Rajčić je juče malo istegla zadnju ložu i dva dana neće trenirati. Ipak se nadam da ćemo do meča sa Danskom računati na sve” kazao je Adžić.

Igračice su kazale redom da im je od stručnog štaba servisiran i najmanji detalj o rivalima.

“Pratili smo Dansku. Konačno se i kod njih vidi energija između igračica i iselektora, a koja nije bila na SP prošle godine i u kvalifikacijama za Olimpijske igre, što smo, naravno, mi iskoristili u bitnim mečevima sa njima. Sada su se te stvari promijenile u korist kvaliteta igre i igračica i samog stručnog štaba. Upornost u sprovođenju ideja selektora polako dolazi do izražaja i Danska je apsolutno značajno opasnija u odnosu na prethodna da takmičenja. Mi ćemo sve uraditi da još jednom budemo kvalitetniji i sa dobrom energijom pružimo maksimum protiv ozbiljne ekipe.”

Protivnici

Pitanje svih pitanja je koliko i na koji način će novi selektor Mađarica i bivši trener aktuelnog šampiona Evrope Bukurešta Kim Rasmusen za kratko vrijeme uspjeti da poveže ekipu ogromnog kvaliteta. Ustvari, ekipu sa puno zvijezda koje u klupskim takmičenjima znaju kako se dolazi do trofeja.

“Nijesu ni oni igrali u punom sastavu u pripremnom periodu. Svakako su hendikepirani na poziciji lijevog beka bez Tomori i Zajček, ali sam siguran da će ostale znati da pokriju i ovo mjesto. Vjerovatno će im trebati prostora da se sa novim trenerom adaptiraju, ali sa vremenom će biti još kvalitetniji. Sad, kako će izgledati na EP? Neizvjesno je. Sa njima igramo posljednju utakmicu u grupi, imaćemo pravu sliku, ali i ovako dosta dobro poznajemo njihove vrhunske igračice.”

Drugi rival u Malmeu reprezentacija Češke nema neki rejting od kojeg bi se bilo ko od rivala u grupi C pretjerano uplašio. Ali…

“Ova generacija igračica traži veliku pažnju. Možda posljednji rezultati na turniru nijesu bili na visokom nivou, ali utakmice iz kvalifikacija za EP su pravi reper. Probaćemo da anuliramo neke kvalitete, posebno individualne.”

Desna krila 

Ne umanjujući potencijal Dijane Ujkić i Sanje Premović na desnom krilu, utisak je da su ,,crvene“ najtanje na toj poziciji. Koliko i da li su, vjerovatno će pokazati prvi duel sa Danskom koja uglavnom najlakše golove postiže sa krila iz kontri.

“Danska, ali i ostali rivali su odlično pokriveni na ovoj poziciji koja traži iskustvo i kvalitet koji će vjerujem iskazati Dijanu i Sanja koja je generacijski zrelija, ali ne baš u našem sistemu po pitanju odbrane. Dijana se poslije povrede i oporavka polako vraća rukometu, ima potencijal i moramo istrpjeti njene greške koje su moguće, posebno protiv Danske koja igra brzo. Njihova krila znaju da koriste šansu i imaju iskustvo u odnosu na nas.  Pripremali smo se i za to i vjerujem da će ostati mirne i dati maksimum.”

Izdanja mlađih igračica u Švedskoj, a koje nijesu u ŽRK Budućnost, olakšaće posao Adžiću po pitanju njihovog povatka iz inostranstva u Podgoricu. Adžić je još ranije govorio o željama, a na spisku je i Sanja Premović iz poljskog Lubina koja ne dobija šansu. Možda se vrati u Budućnost u januaru.

“Zadovoljan sam kako je odradila ovaj dio priprema, iako je možda jedina koja nije u visokom takmičarskom ritmu. Ali, s obzirom daje dugo poznajem, posebno njen potencijal i karakter, vjerujem da će odgovoriti zadatku”, zaključio je Adžić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com