UEFA će od Eura u Francuskoj zaraditi 830 miliona eura! - Volim Podgoricu

UEFA će od Eura u Francuskoj zaraditi 830 miliona eura!

Koliki je biznis fudbal, govori i sljedeći podatak – Evropska fudbalska unija profitiraće rekordnih 830 miliona eura od Evropskog prvenstva u Francuskoj, objavio je danas vršilac dužnosti generalnog sekretara UEFA, Teodor Teodoridis.

To je čak 34 odsto više od zarade sa prošlog Evropskog prvenstva 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini, koja je iznosila 593 miliona eura. U Francuskoj je, međutim, odigrano 20 utakmica više.

Naime, ukupan prihod UEFA od TV prava, prodaje ulaznica i raznih zarada iznosi 1,93 milijarde eura, ali se od te cifre odbijaju nagrade za reprezentacije, naknade klubovima, organizacija šampionata i ostali troškovi.

“Brojke su pozitivne. Veći su prihodi, ali i ukupna zarada”, rekao je Teodoridis.

Najviše novca u blagajnu Uefe slilo se od TV prava, više od milijardu eura. Sponzorstva i licencirani proizvodi donijeli su dodatnih 480 miliona, a prodaja ulaznica i suvenira još 400 miliona eura.

Na organizaciju turnira, Uefa je potrošila 650 miliona eura, nagradni fond iznosi 301 milion, a 150 miliona eura je namijenjeno klubovima iz kojih dolaze reprezentativci.

Teodoridis i potpredsjednik UEFA Anhel Marija Viljar pohvalili su odluku bivšeg predsjednika Mišela Platinija zbog odluke da prvenstvo Evrope proširi na 24 reprezentacije.

I pored toga što je dio stručnjaka i dalje protiv šampionata Evrope sa 24 reprezentacije, Uefa će ove brojke sasvim sigurno koristiti kao argument za zadržavanje novog formata takmičenja. Ali i uspjeh manjih fudbalskih zemalja, poput Velsa i Islanda…

“U Evropi više nema malih reprezentacija. Na EURO je stigao svež vazduh fudbalske Evrope”, rekao je kandidat za predsjednika Uefe Anhel Marija Viljar.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com