Zašto je Siti kažnjen izbacivanjem iz Evrope: Sistematski finansijski doping preko kompanije Etihad - Volim Podgoricu

Zašto je Siti kažnjen izbacivanjem iz Evrope: Sistematski finansijski doping preko kompanije Etihad

Fudbalski poredak je doživio tektonski poremećaj sinoć, kada je Uefa objavila da Mančester siti naredne dvije sezone neće moći da igra u evropskim takmičenjima.

Drastična kazna je uslijedila, jer je ustanovljeno da Siti konstantno krši finansijski fer-plej, pravilo Uefe o poslovanju klubova.

Finansijski fer-plej je, uprošteno rečeno, pravilo koje bi trebalo da onemogući klubove da se vještački finansiraju – da ne mogu nekontrolisano da dobijaju novac, odnosno da vrijednosti njihovih marketiniških ugovora moraju da budu realno prikazani.

Siti je to radio godinama – najviše preko avio kompanije Etihad, koju kontroliše Šeik Mansur, koji je ujedno i vlasnik kluba iz Mančestera.

Prosto rečeno – samo u sezoni 2015/16 prijavljeno je da je sponzorstvo Etihada, po kome se zove i stadion “građana”, iznosilo 75 miliona eura, a stručne komisije Uefe procijenile su da na realnom tržištu takva sponzorstva ne vrijede više od 10 miliona.

To znači da je Etihad, mimo svih tržišnih pravila, kao kompanija koja je direktno povezana sa klubom prekršila pravilo finansijskog fer-pleja, tako što je nerealno prikazala vrijednosti sponzorskih ugovora.U svakom slučaju, odluka Uefe nije došla s neba, jer je Siti odavno pod posebnom kontrolom, a još je 2014. godine kažnjen sa 55 miliona eura i zabranom dovođenja igrača u dva prelazna roka.

Reakcija na odluku Uefe u Engleskoj još nema, kao da je fudbalska javnost iznenađena odlukom Uefe, ali se zato oglasio prvi čovjek španske La Lige, Havijer Tebas, koji godinama govori o povlaštenom položaju klubova Premijer lige u odnosu na ostatak Evrope.

“Uefa je konačno donijela odluku o akciji. Godinama se pravila finansijskog fer-pleja krše, a finansijski doping je postao budućnost fudbala. Godinama pozivam na akciju protiv Mančester sitija i Pari sen Žermena. I konačno je došla odluka, koja je jedina ispravna. Bolje kasno, nego nikad”, napisao je Tebas na Tviteru.

Godinama se oko Sitija steže obruč, mnogo puta se o mogućoj suspenziji pričalo na pres konferencijama Pepa Gvardiole.

U martu prošle godine, kada je najavljena detaljna istraga, a nagoviješten i ishod, Gvardiola je rekao da je miran po tom pitanju.

“Klub je otvoren, vjerujem ljudima u klubu, nadam se da će naći rješenje iz ove situacije. Uefa će donijeti odluku kakvu donese, vidjećemo i sačekaćemo, ali ja imam puno povjerenje u ljude sa kojim sarađujem”, kazao je tada Gvardiola.

Kazna Uefe odnosni se na sezone 2020/21 i 2021/22, ali još nije pravosnažna. Siti je odmah nakon objavljivanja odluke najavio da će uložiti žalbu Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, čija je odluka obavezujuća za sve sportske organizacije.

Sud može da preinači odluku Evropske kuće fudbala, može i da je potvrdi, a može i da vrati postupak na početak, što je najmanje vjerovatno.

Vjerovatnije je da je ovo samo početak akcije, a svjetski mediji najavljuju da bi sljedeći na udaru mogao da bude PSŽ.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com