Očevi u Crnoj Gori majstori da izbjegnu plaćanje alimentacije - Volim Podgoricu

Očevi u Crnoj Gori majstori da izbjegnu plaćanje alimentacije

Trećina očeva u Crnoj Gori duže od dvije godine nije isplaćivala novac za izdržavanje djece, a 70 odsto duže od godinu, pokazalo istraživanje nevladine organizacije “Sigurna ženska kuća”.

Njihovo istrživanje pokazuje da je prosječan iznos alimentacije koju dodjeljuje podgorički Osnovni sud oko 93 eura. Iako je iznos minimalan, tate nalaze brojne mehanizme kako da izbjegnu plaćanje.

– To je najčešće rad na crno, prebacivanje imovine na tuđe ime i na taj način oni prosto izbjegavaju tu svoju zakonsku obavezu. A sud, odnosno sama država – ne postoji mogućnost da se to dokaže da to nije tačno i da se odredi stvarno stanje, objašnjava Jovana Hajduković, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Advokat Slobo Đurišić u praksi nije nailazio na ovakve “primjere snalažljivih očeva” koje apostrofira nevladin sektor, ali podsjeća da je prema Porodičnom zakonu Crne Gore roditelj, čak i onaj koji ne radi, dužan da izdržava svoje maloljetno dijete ili djete koje se školuje. Ukoliko roditelj ne izvršava tu obavezu jedina zakonska mogućnost koja preostaje drugom roditelju je podnošenje tužbe.

– Ti postupci prosječno traju oko godinu dana, kaže Đurišić i objašnjava da je “neplaćanje doprinosa za izdržavanje djeteta krivično djelo”.

– Zaprijećena je kazna je do tri godine zatvora. Mi takvih postupaka u krivici nemamo mnogo bez obzira na -broj roditelja koji nijesu zaposleni. Tu naši sudovi rijetko dosuđuju zatvorske kazne, obično su to uslovne kazne itd, kaže advokat Đurišić, prenoseći iskustva iz sudnica.

Jovana Hajduković tvrdi da se u zakonodavnom okviru “nešto mora mijenjati” jer u praksi ni “sudski nalog za izvršenje nije garant” da će majka naplatiti novac, pa je u prošloj godini od predmeta pred podgoričkim Osnovnim sudom naplaćeno manje od 14 odsto njih.

– Što znači da je u ostalih preko 80 odsto ili je naplata u toku ili je obustavljen prosto postupak. To je u suštini najveći problem u praksi da skoro jedna trećina izvršnih dužnika nije uplaćivala novac duže od dvije godine, kaže Hajduković.

Onda se postavlja pitanje: koliko su sudske tužbe za naplatu alimentacije efikasno pravno sredstvo da se zaštititi pravo i interes djeteta i majke?

– Ukoliko roditelj nije zaposlen onda je problem naplate složen, zbog toga što se u izvršnom postupku ne može naplaćivati novac od takvog obveznika koji nema redovnih prihoda. Obično se to završava u krivičnoj proceduri, pojašnjava advokat Slobo Đurišić.

Istraživanja sprovedena u zemljama regiona pokazuju da crnogorski očevi nijesu izuzetak jer u Srbiji 60 odsto roditelja ne plaća alimentaciju. Hrvatska je u cilju rešavanja ovog problema formirala – Alimentacioni fond.

Nedavanje izdržavanja je kršenje prava djeteta, a obaveza je države da ih zaštiti i obezbijedi efikasan sistem izvršenja zakonske obaveze roditelja, porčuju iz crnogorskog NVO sektora i najavljuju inicijativu:

– Za uvođenje alimentacionog fonda pri kojem bi država plaćala alimentaciju za djecu, a nakon toga bi se ona naplaćivala od dužnika odnosno, od očeva, kaže Hajduković.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com