Barske masline stare više od 2.000 godina - Volim Podgoricu

Barske masline stare više od 2.000 godina

Maslina “Mirovica” u Baru je stara 2.240 godina, maslina u vlasništvu Vebije Abazovića je stara 2.056 godina, dok ona sa Valdanosa “ima” 1.892 godine, pokazali su rezultati analize starosti stabala maslina koji su prezentovani danas u Baru.

Riječ je o implementacije projekta „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori kroz razvoj klastera“.

Tokom prezentacije, dodijeljeni su i sertifikati o starosti 50 stabala sa područja Bara i Ulcinja za koje su u novembru 2014. godine uzeti uzorci.

“Kada se uzmu u obzir rezultati analize svih 50 stabala, čak 20 stabala je staro između 500 i 1.000 godina, šest stabala je staro između 1.000 i 2.000 godina, dok su dva stabla stara preko 2.000 godina”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

UNIDO međunarodni ekspert Vedat Kunt je istakao važnost sprovedenog istraživanja i naglasio da je ovo jedinstveno istraživanje u svijetu, te da Crna Gora zaista posjeduje jedinstvene turističke, ali i proizvodne potencijale koje može plasirati na visoko cjenovna/luksuzna tržišta.

Predstavnik Ministarstva ekonomije Miodrag Latković je istakao da je aktivnost identifikacije starosti stabala maslina početni korak ka stvaranju jedinstvenog brenda po kojem će crnogorsko maslinovo ulje, ali i Crna Gora, biti prepoznatljivi globalnim potrošačima.

Pored predstavnika UNIDO-a I Ministarstva ekonomije, prezentaciji su prisustvovali I predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavnici asocijacija proizvođača maslinovog ulja iz Bara i Ulcinja i predstavnici opštine Bar.

Projekat „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori kroz razvoj klastera“ finansira EU, ko-finansira i sprovodi UNIDO u saradnji sa UNDP, a korisnik je Ministarstvo ekonomije Crne Gore.

(rtcg)

2 komentara

  1. What your saying is absolutely genuine. I know that everybody must say the same matter, but I just think that you set it in a way that everybody can understand. I also enjoy the images you set in right here. They fit so nicely with what youre attempting to say. Im certain youll get to so a lot of individuals with what youve received to say.

  2. We still cannot quite feel like I could truthfully come to be a type checking important points available your webblog. Our neighbors and i are sincerely thankful for your personal generosity nicely giving me possibility pursue our chosen profession path. Just info I bought within your web-site.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com