Danas počinje Petrovski post: Evo šta se jede i kada - Volim Podgoricu

Danas počinje Petrovski post: Evo šta se jede i kada

Danas je počeo Petrovski post, a njegov početak uvijek zavisi od datuma Uskrsa i Duhova.

Petrovski post naziva se još i apostolski, počinje prvog ponedjeljka poslije Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola, Petra i Pavla, koji se slavi 12. jula po Gregorijanskom kalendaru.

Ako se Uskrs proslavlja između 5. i 8. maja, onda Petrovskog posta kod novokalendarskih pravoslavaca uopšte nema. Kod starokalendaraca može da traje najmanje nedjelju dana, a najviše šest sedmica.

Ovaj post se smatra “blažim”, kao i Božićni. Dopušteno je za hranu uzimati ribu, sem srijede i petka.

Riba se jede i na Ivanjdan koji je tokom ovog posta, 7. jula, ma u koji dan nedjelje padao. Kod pravoslavnih naroda, koji žive na jugu, u vrijeme ovog posta ima već raznog povrća, a i voća, dok toga kod Rusa, Poljaka i Finaca još nema.

Oni koji poste, od danas ne bi trebali da jedu: meso, bijeli mrs (jaja, pavlaku, sir, kajmak), čokoladu i sve što spada u mrsnu hranu.

Rusi rado jedu ribu, kada je to dopušteno, kažu da je to i zbog toga, pošto se apostol Petar (ne i Pavle), kao i većina drugih apostola, bavio ribolovom.

Petrovski post uveden je u prvim vremenima hrišćanstva, u vreme cara Konstantina Velikog, prvo u Rimu, kada je tamo podignuta bazilika posvećena apostolskim prvacima, a potom i u Carigradu, istim povodom.

Na Istoku je od tada uobičajeno da se prije njega posti, dok na Zapadu ta praksa nije uvedena.

1 komentar

  1. Excellent read, I simply passed this onto a colleague who has been conducting a little research on that. And the man actually bought me lunch because I discovered it for him smile So i want to rephrase that: Appreciate your lunch!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com