DPS bi da pomiri Amfilohija i Miraša - Volim Podgoricu

DPS bi da pomiri Amfilohija i Miraša

U okviru skupa mjera kojim će se dodatno insistirati na jačanju crnogorskog identiteta, Demokratska partija socijalista posebnu pažnju obraća na podijeljenost pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori i težiće stvaranju jedinstvene pravoslavne crkve, koja će djelovati na čitavom prostoru naše države i čije će sjedište biti u Crnoj Gori, saopšteno je Dnevnim novinama u vrhu DPS.

Iako u nacrtu programa DPS-a nema značajnih novina u odnosu na program koji je usvojen na prošlom Kongresu, u daljem svom djelovanju vladajuća partija će insistirati da dođe do pomirenja pravoslavnih vjernika i stvaranja jedinstvene pravoslavne crkve.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Podgorici dr Ivan Vuković kaže da je neodrživo stanje u kojem djeluje Mitropolija crnogorsko-primorska. Po njemu ona ne uvažava činjenicu da je Crna Gora već devet godina nezavisna država.

“O tome vrlo ubjedljivo govori i nedavna, ko zna koja po redu, izjava njenog prvosveštenika u Crnoj Gori da ova crkva ne može prihvatiti kao svoje granice „avnojevske fildžandržave”. Jasno je, dakle, da posrijedi nije pitanje iz domena vjerskih sloboda u Crnoj Gori, već par ekselans primjer vrlo odlučne političke aktivnosti jedne crkvene organizacije usmjerene protiv interesa naše države”, kaže Vuković.

On naglašava da zbog toga pozdravlja odlučnost najveće partije u Crnoj Gori i stožerne snage vladajuće koalicije da se posveti rješavanju ovog problema u narednom periodu.

„Istovremeno, nadam se da će to podrazumijevati puno viši stepen angažovanja nego što je to bio slučaj do sada. U svakom slučaju, u teškoj su zabludi oni koji misle da će se, nakon gotovo jednog vijeka, ovaj problem riješiti sam od sebe, odnosno da će se, nekim čudom, mitropolit Amfilohije ili neko drugi iz vrha SPC u Crnoj Gori jednog jutra probuditi s drugačijim doživljajem suštine njene državne i nacionalne posebnosti”, kaže Vuković.

U DPS-u, međutim, očigledno nijesu odlučni kao Vuković. Sagovornici Dnevnih novina iz vrha ove partije kažu da DPS insistira na jedinstvenoj crkvi koja će sjedište imati u Crnoj Gori i čiji će sveštenici svojom službom pokrivati čitavu teritoriju Crne Gore. To znači da bi jedinstvena pravoslavna crkva mogla da bude i Mitropolija crnogorsko primorska. To, međutim, niko u vladajućoj partiji ne želi javno da kaže.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com