Veterani OVK traže pravo na penzije - Volim Podgoricu

Veterani OVK traže pravo na penzije

Stotinjak veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) danas je održalo mirni protest ispred zgrade Vlade Kosova, u centru Prištine, kako bi izrazili nezadovoljstvo što Vlada nije ispunila svoje obaveze prema njima. Protest je održan u organizaciji Odbora za zaštitu boraca OVK-a.

Predsjednik Odbora Dževdet Ćerići kazao je da je njihov zahtjev Vladi da brže razmotri žalbe veterana i objavi ih, jer je njihova materijalna situacija teška.

“Tražimo da Vlada Kosova izvrši obaveze prema veteranima, koji su aplicirali za penzije. Drugo, da se osnuje komisija za određivanje stepena ratne invalidnosti, zato što je satus priznat od komisije”, kazao je Ćerići.

Ćerići (foto: Anadolija)Ćerići (foto: Anadolija)

On je istakao da su veterani podnijeli žalbe prije dugo vremena, ali se ministar za rad i socijalno staranje sa njima još uvek nije sastao te da ih je to natjeralo na protest.

“Iako su aplicirali na vrijeme i završili sve procedure u vezi sa ostvarivanjem prava na penziju, oko 4-5 hiljada veterana još uvjek ne uživa svoje pravo na penziju i ne pruža im se nikakva informacija zašto im se penzija ne isplaćuje. Pojedini veterani su se žalili još prije 5-6 mjeseci, ali im, iako je počelo razmatranje žalbi, još uvjek nije dat nikakav odgovor”, kazao je Ćerići.

Policija čuvala zgradu Vlade Kosova (foto: Anadolija)Policija čuvala zgradu Vlade Kosova (foto: Anadolija)

U vezi broja onih koje nepravedno uživaju satus veterana rata, Ćerići je kazao da mu nije poznat tačan broj, jer nema prisup listama veterana, ali je naveo da je vidno da su liste “naduvane”.

Ćerići je kazao i da je današnji protest znak upozorenja Vladi da ukoliko ne izvrši svoje obaveze prjema veteranima do kraja ovog mjeseca, naredni protest možda neće biti miran.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com