Pravoslavni vjernici danas slave sveca čije su MOŠTI LIJEČILE BOLESNE! - Volim Podgoricu

Pravoslavni vjernici danas slave sveca čije su MOŠTI LIJEČILE BOLESNE!

Srpska pravoslava crkva i vjernici danas slave svetog prepodobnog Petra Atonskog.

Petar Atonski bio je rodom Grk, a vojnik po zanimanju. U jednoj borbi protiv Arapa, bio je zarobljen i okovan u verige i bačen u tamnicu. Tamnovao je dugo u gradu Amari na rijeci Eufratu, i molio je Boga da ga oslobodi tamnice i odvede u neku pustinju, gdje bi se sav posvetio molitvenom podvigu.

Javio mu se prvo sveti Nikola, pa zatim i sveti Simeon Bogoprimac koji mu je dodirnuo okove svojim žezlom i ovi su se istopili kao vosak. Petar se najedanput stvorio u polju van grada. Odmah je krenuo na put za Rim, gdje ga je na grobu apostola Petra sam papa proglasio monahom.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Odatle je krenuo lađom opet za Istok. U snu mu se javila presveta Bogorodica sa svetim Nikolom. Bogorodica je rekla svetom Nikoli, da je odredila Petru Svetu goru za podvizavanje (uzdržavanje od hedonističkih zadovoljstava). Petar dotle nije bio ni čuo za Goru Atonsku (Sveta gora).

Iskrcavši se, dakle, u Svetu Goru, Petar se uselio u jednu pećinu, gdje provede pedeset tri godine u teškim podvizima, u borbi sa glađu i žeđu, sa žegom i mrazom, a najviše sa silama demonskim, dok nije sve savladao uz božju pomoć. Pošto je izdržao prva iskušenja i položio dobro prve teške ispite pred Bogom, Božji anđeo počeo mu je donositi hljeb svakih četrdeset dana. Nekoliko puta javljao mu se iskušitelj đavo u vidu angela svjetla, no Petar ga je odagnao krsnim znakom i imenom Presvete Bogorodice.

Na godinu dana pred smrt pronašao ga je neki lovac, koji je lovio jelene po Atonu, i iz usta svetiteljevih čuo prižitije njegovo. Skončao je 374. godine. Mošti su mu prenijete u Makedoniju gdje su imale moć iscjeljivanja.

(Telegraf.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com