PODGORIČANIMA FALI DRVA: Cijene bezobrazno visoke - Volim Podgoricu

PODGORIČANIMA FALI DRVA: Cijene bezobrazno visoke

Građani Podgorice se žale da ove godine nedostaje drva za ogrijev, ali i da su i cijene dostupnih drva za prodaju nešto više nego ranijih godina, pišu Dnevne novine.

Za metar bukovih drva potrebno je izdvojiti 38 eura, dok metar pitomih drva košta 35 eura. Prošle godine najskuplji metar drva koštao je 35 eura.

Prema riječima prodavaca drva, problem stvara izvoz drva za Albaniju, zbog toga strahuju da će i kod nas za pet godina biti zabranjena sječa šume i da će se građani grijati na pelet.

Albanci na Veruši kubik drva plaćaju 36 eura, a u Albaniji ih prodaju za 60 eura.

“Svaki dan drva idu za Albaniju. Od Makedonije do Skadra pored puta se može vidjeti mnogo naših šlepera sa drvima”, tvrdi jedan od prodavaca sa Tuškog puta.

Prodavci ističu da je drva najbolje kupiti u ljetnjem periodu, jer su tada cijene pristupačnije. Oni tvrde da je u šumama na Veruši i Komovima, odakle se Podgorica najviše snabdijeva sa drvima, nepristupačan teren i zbog toga neki muku muče sa drvima. Na ovom mjestu smo vidjeli svega pet kamiona sa drvima, ali kupce nijesmo zatekli.

“Najviše kupaca ima izjutra, a tada je najbolje kupiti drva” dodaje prodavac.

Postoji pretpostavka da će drva sljedeće godine koštati od 40 do 50 eura, a prošle godine cijena drva je bila od 30 do 35 eura.

Prodavci smatraju da konkurencija u ovom poslu ne predstavlja problem bitno je da su drva kvalitetna i da se stekne povjerenje kupaca. Potražnja je ove godine dobra, ali fali drva, a i cijene su visoke.

Podgoričanka Marija Jovanović požalila se da izbor drva nikad nije bio manji, kao i na cijene, koje su “bezobrazno” visoke.

“Čula sam priču da ćemo, izgleda, prodati sva drva za Albaniju, zbog čega su kod nas cijene bezobrazno visoke. Hitno su mi bila potrebna drva prije nekoliko dana, ali je i izbor bio vrlo siromašan, pa nijesam mogla da kupim bilo šta” kazala je Jovanović.

I u ostalim gradovima građani negoduju da se drva iz crnogorske šume masovno prodaju u Albaniju. Nedavno je i Kolašinac Budo Palević, koji je i vlasnik ćumurane, govorio o izvozu drva kod komšija, kod kojih je zabranjena sječa šume u narednih deset godina.

On ističe da prodavci i preprodavci pustoše crnogorske šume i da na stotine kamiona iz naših šuma odlazi za Albaniju.

“To je sramota šta se radi sa drvima. Albancima se 25 eura naplaćuje metarica drva, trupce plaćaju 33 eura, kako je krenulo i šta rade koncesionari u naše šume, mi Kolašinci ćemo ostati bez ijednog drveta. Ako se ovako nastavi za četiri godine neće biti nijednog stabla. Da ste samo jedan dan ovdje pa da vidite tu tugu, koliko se drva odnese od jutra do mraka šleperi ovuda puni drva prolaze. Iz tzv Mrčave i Pješčanice sve odniješe ni grana se ne može naći, na tim dijelovima”, kazao je Palević.

Na sjeveru drva za ogrijev ne fali

U Pljevljima i na Žabljaku ne fali drva, građani su već odavno pripremili ogrijev jer su hladni dani počeli još krajem septembra. Cijepana drva u Pljevljima koštaju od 30 do 35 eura, a neiscijepana drva mogu se kupiti za 25 eura. Na Žabljaku za drva treba izdvojiti 45 eura, ali građani se ne žale, jer kako kažu “takva cijena drva je ovdje godinama”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com