REGION SE SPRDA SA CRNOGORSKIM BUKVAROM: Ali ima nešto još GORE, i zaista je za PLAKANJE - Volim Podgoricu

REGION SE SPRDA SA CRNOGORSKIM BUKVAROM: Ali ima nešto još GORE, i zaista je za PLAKANJE

Status jedne majke iz Podgorice koja je zavapila zbog onoga što je vidjela kada je otvorila bukvar svog prvačića,  a prenio portal Volim Podogoricu, obišao je region i šokirao jezičke stručnjake i laike.

Upotreba dva nova slova koja su “dodata” Vukovoj azbuci, naišla je na opštu osudu i komentariše se uglavnom kao “politizacija”, “jezički kriminal”, i izražava saosjećanje sa djecom i roditeljima koji će morati da “lome jezik” i savladaju besmislenosti kako bi dobili prelaznu ocjenu!

PODGORIČANKA ZAPREPAŠĆENA: Danas smo dobili BUKVAR, bukvalno mi se PLAČE! (FOTO)

Međutim, to nije sve! Riječi u koje se na silu ubacuju nova slova, nisu najgore što donosi ovaj bukvar!

U vježbanjima koja se nalaze u bukvaru, za pojedine riječi se “sugeriše” apsolutno netačan gramatički oblik, pa se može zaključiti da je bukvar, koji treba da opesminei djecu u Crnoj Gori, pisala – nepismena osoba.

Obratite pažnju na riječi “avion, guska, zenica…” u vježbanju gdje je djeci ostavljen onoliki broj crtica koliko riječ koju treba da napišu ima slova.

Koliko crtica ima za slova i kako bi se napisale te riječi.

Palo nam je na pamet da je autor(ka) crnogorskog bukvara “odlučila” da se “avion” od sada u Crnoj Gori piše “avijon”,  ali za ostale riječi nismo uspjeli čak ni da pretpostavimo kako glase u novocrnogorskom jeziku.

bukvar

Međutim,  ne treba okriviti samo autora, odnosno autorku, mnogo je značajnije pitanje – kako je ovakav udžebnik dospio u učionice?

A evo ko je odobrio da se ovaj bukvar štampa i da naša djeca na samom početku svog opismenjavanja, u vrijeme kada se mnogo govori o nepismenosti čak i fakultetski obrazovanih mladih ljudi, uče osnove pismenosti iz udžbenika koji izaziva zgražavanje njihovih roditelja.

bukvar-naslovna

-Ne vidim drugi razlog već da je ovo namjera crnorogroskog režima i Ministarstva prosvjete da našu djecu zatupljuju i zaglupljuju i da im ovakav, silovani jezik, ubace u glavice kako bi sproveli svoju bolesnu ideju da crnogorski jezik, po svaku cijenu odvoje od srpskog, iako to, jednostavno nije moguće. to je isti jezik i političari koji su očigledno zastranili, to ne mogu promijeniti. Dovoljno je bilo da jezik preimenuju u crnogorski i da nas sve zajedno ne maltretiraju, i da ne ispiraju mozgove našoj djeci – kaže za Volim Podgoricu jedan ogorčeni roditelj. On dodaje i da je “više nego očigledno” da neko za ovo “jezičko silovanje crnogorske djece” uzima “debele pare” i da to ne treba zanemariti.

bukvar-recenzija

 

6 komentara

  1. Novinari se nikada ne obavijeste, kakva sramota!! Ovo nije udzbenik iz skole. Ovo jeste jezicko silovanje, ovo je dno dna, ali jos gore je kada novinar proziva skole, Ministarstvo prosvjete, da se nije obavijestio o najosnovnijim informacijama. Elementarna stvar u novinarstvu- provjera informacije – pa mogli ste bar da procitate ko je izdavac, eto vam i pise, ako nista drugo!!!

  2. Draga braćo Crnogorcr, ovakvo veliko pitanje je za referendum, a ne samo za smovoljnu vlast. Ne zaboravite da ih vi plaćate pa ima onda i da rade za vas. Tražite referendum pa makar i na ulici. Ne dajte da vam istoriju i pismo menjaju današnji ”stručnjaci”.

  3. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com